ApaOne blog!

Kako da se istaknete na zasićenom tržištu - 6 saveta za startupe

19
mart
2021
Kako da se istaknete na zasićenom tržištu - 6 saveta za startupe

Početak bilo kog startup biznisa zna da bude težak i izazovan - čak i ako ste uvereni da imate najbolji proizvod na odgovarajućem tržištu i da ste već obezbedili sredstva. Stvari komplikuje veliki broj novih startupa koji se pojavljuju svake godine, što znači više buke i šumova na tržištu.

 

Zaista, statistike pokazuju da 90% startupa propadne u prvoj godini. Izdvojiti se na zasićenom tržištu je neophodno za postizanje uspeha bilo kog startupa.

 

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih, a opet efikasnih strategija koje možete primeniti kako biste bili sigurni da vaš startup može da se istakne iznad ostalih, privuče idealne klijente i izgradi autoritet. Da bismo vam pomogli, sastavili smo šest različitih načina koje možete da sledite kako biste osigurali da vaš startup prevaziđe buku na tržištu i da se vidi i čuje:

 

  1. Obezbedite brz i jednostavan način isporuke
  2. Izgradite efikasnu strategiju sadržaja
  3. Uvek pratite svoje KPI (Key Performance Indicator)
  4. Budite društveno odgovorni
  5. Poboljšajte performanse web stranica
  6. Utvrdite probleme u svojim performansama

Kako se izdvojiti iz bučne startup gomile?

Izdvajanje na zasićenom tržištu ne znači biti najglasniji u gomili. Da biste se izdvojili od ostatka, sve što radite treba da se izdvoji, čak i ono što radite iza scene. Ovih šest saveta koje treba slediti pokazaće vam da se ne radi samo o korisničkoj usluzi, već i o vašim partnerstvima, učinku web stranice, internom postavljanju i merenju ciljeva, pridržavanju svojih vrednosti, odnosu prema konkurentima i još mnogo toga.

1. Obezbedite brz i jednostavan način isporuke

Svaka veća kompanija i veliki brendovi započeli su odnekud, uključujući divove kao što su Google i Amazon. Amazon je započeo kao mali startup davne 1994. godine, ali je izbio u prvi plan online prodavaca.

 

Kako? Jedna od mnogih strategija koju su koristili bilo je obećanje isporuke u roku od dva dana putem Amazon Prime-a. Amazon je takođe obećao da će u bliskoj budućnosti isporučiti proizvode svojim kupcima za 30 minuta koristeći dronove.

 

Potrošači vole brzinu i pouzdanost - posebno kada naručuju putem Interneta. 

2. Izgradite efikasnu strategiju marketinga sadržaja

Jedna od najvažnijih stranica na vašoj web lokaciji biće vaš blog. Sadržaj ne samo da privlači organski promet na vašu web lokaciju, već vam pomaže da izgradite poverenje i vezu sa ciljnom publikom i pruža vam priliku da budete „vođa misli“ u svojoj industriji, što vam pomaže pri razvoju i uspostavljanju odnosa.

 

Međutim, marketing sadržaja ne odnosi se samo na pisanje sadržaja. Treba da razvijete efikasnu strategiju marketinga sadržaja koja se manje odnosi na pisanje. Uspešna strategija marketinga sadržaja za startup-e mora da uključuje brojne procese koji su usredsređeni na akviziciju kupaca, SEO rangiranje, formiranje partnerstava i izgradnju visokokvalitetnih povratnih linkova.

 

Kada je reč o stvaranju sadržaja, originalnost i kreativnost se ističu naspram dosadnih i lepršavih priča koje se iznova i iznova pričaju. Smatrajte marketing više umetnošću nego naukom. Koristeći svoj jedinstveni glas, smisao za humor za komunikaciju ko ste i čime se bavite, možete oblikovati temelje vašeg brenda i omogućiti publici da vas upozna i pamti.

3. Uvek pratite svoje KPI

Čak i najbolje osmišljena marketinška kampanja može propasti. Ako se ovo dogodi, to može biti poražavajuće, posebno ako je uložena velika količina vremena, energije i novca. Ali ključno je ne odustajati, učiti na greškama i neprestano isprobavati nove i poboljšane ideje.

 

Pažljivo motrite na svoje konkurente i njihove uspehe i neuspehe, mogu vam pružiti priliku da naučite o industriji koju ciljate, šta im odgovara, a šta ne.

 

Pored pažljivog praćenja konkurencije, merenje učinka kampanja praćenjem određenih KPI takođe može biti presudni pokazatelj šta ide u pravom smeru, a šta ne. Merenje ključnih pokazatelja uspešnosti i efikasno reagovanje na njih mogu dugoročno povećati angažovanje, svest o brendu, razgovore i generisati više potencijalnih klijenata.

4. Budite društveno odgovorni

Savremena kulturna klima vrednuje društvenu odgovornost. Mnogi ljudi se okreću startupovima i malim preduzećima jer su umorni od velikih brendova koji imaju brojne mrlje na svojim dosadašnjim rezultatima - nedostatak ekološke svesti, loši uslovi rada, okrutna ispitivanja na životinjama i zloupotreba ljudskih prava u zemljama u razvoju su neke od pitanja koja ekološki svesni potrošači žele da iskorene.

 

Obaveštavanje idealne publike da je vaš mali startup društveno odgovoran i svestan može vam pomoći da steknete poverenje, povezanost i autentičnost sa idealnim klijentima koji aktivno traže ove elemente kada se odlučuju za kupovinu od određenog brenda.

 

5. Poboljšajte performanse web stranica

U doba brzine i pouzdanosti potrošači ne žele samo rokove isporuke. Prošlo je vreme kada smo morali da čekamo da se naši računari povežu i učitaju Internet.

 

Sada imamo izuzetno velika očekivanja o brzinama učitavanja web stranica. Ova velika očekivanja rezultirala su time da se korisnici osećaju frustrirano ako postoji i minimalno kašnjenje brzine veze. Na primer, kašnjenje od samo jedne sekunde dovodi do smanjenja angažovanja na web lokaciji u proseku za 7%! Imajte na umu da je kod posetilaca brzina učitavanja stranice njihovo prvo iskustvo sa vašim brendom, pa je sigurno da ne očekuju da moraju čekati da se web stranica učita i na taj način možemo da ih izgubimo kao čitaoce i kupce.

 

Lenje učitavanje (lazy loading) je tehnika optimizacije brzine stranice koja poboljšava performanse web stranice i može napraviti veliku razliku u stopama odbijanja web stranice. Osigurava da se najvažniji delovi vaše web stranice brzo učitavaju, dok se nekritične stranice kojima je potrebno više vremena za učitavanje učitavaju dok gledalac istražuje bitne delove.

 

Ne moraju sve web lokacije da koriste lenje učitavanje, jer postoji mnogo drugih načina za ubrzavanje vaše web lokacije, ali sve ih vredi uzeti u obzir jer je zadržavanje pažnje kupaca, posebno na početku, najvažnije.

6. Utvrdite nedostatke u vašoj industriji

Uprkos činjenici da je tržište e-trgovine i užurbano i zasićeno, često postoje potrošači koji još uvek ne osećaju da su njihove potrebe ili želje zadovoljene. Utvrđivanje ovih praznina na tržištu i zadovoljavanje specifičnih potreba ovih potrošača je odličan način kako doći do značajnog povećanja vaših prihoda.

 

Naučiti kako prepoznati “izgladnelu gomilu” i probleme sa kojima se suočavaju prvi je korak u stvaranju posla koji rešava njihov problem. Druga strategija je prepoznavanje nedostataka vaših konkurenata i njihovih proizvoda i utvrđivanje gde vaš brend i proizvodi mogu da ispune ove praznine na tržištu.

Ostanite jedinstveni i tražite mogućnosti da se istaknete

Kada je reč o isticanju na zasićenom tržištu, radi se o tome da budete dovoljno jedinstveni da vas preopterećeni potrošači mogu pronaći i upamtiti. Spomenuli smo samo nekoliko strategija koje će vam pomoći da to postignete. To uključuje:

 

  • Obezbedite brz i jednostavan način isporuke
  • Izgradite efikasnu strategiju sadržaja
  • Uvek pratite svoje KPI
  • Budite društveno odgovorni
  • Poboljšajte performanse web stranica
  • Utvrdite probleme u svojim performansama

 

Kada pozicionirate i pokrećete svoj startup, neophodno je biti u toku sa vestima i trendovima koje je važno znati prilikom vođenja preduzeća i uvek biti otvoren za učenje i rast od konkurencije i industrije u celini.

 

 


Kategorija: Web razvoj

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Najnoviji saveti za uspešan SEO

Najnoviji saveti za uspešan SEO

Poslovanje ne bi trebalo da bude pušteno na milost i nemilost ponudi i potražnji, bez plana, strategije i...
Pripremite vaše preduzeće za sezonu prazničnih kupovina

Pripremite vaše preduzeće za sezonu prazničnih kupovina

Pripremite vaše lokalno preduzeće da bude popularno i profitabilno u sezoni prazničnih kupovina tako što ćete identifikovati i...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.