ApaOne blog!

Strategija online prodaje

04
maj
2018
Strategija online prodaje

Ako ste vlasnik firme koja se bavi prodajom dobara ili pružanjem usluga, sigurno ste do sada obezbedili svojim kupcima i opciju da kupuju preko vašeg sajta. Online prodaja postala je veliki hit u svetu trgovine upravo zbog svojih brojnih pogodnosti. Potrošačima olakšava proces kupovine i čini im proizvode lako dostupnim, a vama smanjuje troškove i obezbeđuje da zadržite kompletan profit. Internet marketing nezaobilazan je deo e-trgovine, a za cilj ima privlačenje potencijalnih mušterija i njihovo pretvaranje u kupce (klijente), kao i motivisanje starih mušterija da ponovo kupe proizvod ili koriste vaše usluge. Da biste kvalitetno osmislili marketinške kampanje i pospešili prodaju preko interneta možete se osloniti na nekoliko strategija koje su se pokazale kao uspešne:

1. Napravite neodoljivu ponudu

Činjenica jeste da se sve vrste kupaca najlakše odlučuju na kupovinu proizvoda ukoliko su deo određene promotivne ponude. Čak i najštedljiviji pojedinci često će kupiti i ono što im ne treba, ukoliko je taj artikal na popustu ili deo neke akcije. Na primer, lako ćete privući pažnju novih kupaca ako na vašem sajtu ili socijalnoj mreži objavite oglas da se uz kupovinu jednog proizvoda drugi dobija gratis ili po sniženoj ceni. U okviru ove strategije možete koristiti i druge trikove, kao što je stvaranje utiska ograničenih količina. Objavite da je određeni artikal dostupan po promotivnoj ceni do isteka zaliha ili samo za prvih nekoliko kupaca. Takođe, ukoliko ste u prilici, ponudite i limitirane serije proizvoda ili slične produkte koji će se po nečemu razlikovati od vaše standardne ponude. Ljudi imaju tendenciju da više cene ono čega je manje ili što je rezervisano za manju grupu ljudi.

2. Iščekivanje

Slično kao u prethodnom primeru, za privlačenje novih kupaca i aktiviranje starih, iskoristite ljudsku sklonost da osećaju uzbuđenje dok čekaju da nešto dođe u njihov posed. Sve veće kompanije koriste ovu strategiju, te mesecima ranije najavljuju puštanje novog proizvoda u promet. Sami po sebi, novi proizvodi privlače pažnju potrošača, ali još više uticaja ima specifična pompa koja se stvori pričom među ljudima, pisanjem influensera ili intenzivnim reklamiranjem pre nego što artikal postane dostupan. Jedan od dobrih primera ovako dobro osmišljene kampanje imala je kompanija Vichy, koja je sprovela aktivno reklamiranje novog seruma za lice mesecima pre njegovog dolaska na tržište. Sa svih strana iskakali su baneri, fotografije na instagramu, a blogerke su ga hvalile na sva usta. Čak je i na pojedinim profilima postojao sistem odbrojavanja do dana kada serum zvanično postaje dostupan na prodajnim mestima. Tog dana – svi su poželeli da ga imaju.

3. Stvorite poverenje

Kako je danas, više nego ikada, tržište prezasićeno šarolikom ponudom, morate pronaći način kako da kupca ubedite da je upravo vaš proizvod najkvalitetniji i najvredniji njihove pažnje. Iznesite činjenice i dokaze koji će ih privoleti da odaberu upravo vašu kompaniju. Dobar sistem koji će uliti poverenje kupaca u brend su, na primer, izjave ili fotografije zadovoljnih korisnika koje možete podeliti na svojim platformama. Pored toga, još veću moć ubeđivanja da je vaš proizvod izvrsnog kvaliteta su i njegove recenzije na različitim blogovima, forumima ili portalima. Statistika kaže da veliki procenat ljudi, pre nego što se odluči na kupovinu, traži online preporuku proizvoda. Pisane od strane influensera ili korisnika, recenzije tog tipa potrošači smatraju verodostojnim i kredibilnim, i one će ih uveriti da od vašeg proizvoda mogu očekivati željene rezultate. Takođe, bitno je pomenuti i da recenzije (reviews) na web sajtu ili Facebooku postaju veoma popularne i sve važnije za rangiranje u tekućoj godini. Trenutne kupce možete stimulisati da ostave kritiku na vašoj mreži, recimo, tako što ćete im poslati simbolični poklon ili besplatne uzorke uz svaku kupovinu.

4. Olakšajte kupovinu i učinite kupca bitnim

Svaki kupac ima potrebu da oseti da ga kompanija od koje kupuje ceni i želi da mu izađe u susret. Zato je bitno, pored dobrih opisa i fotografija proizvoda, potrošaču obezbediti i stranicu sa najčešće postavljanim pitanjima ili live chat. Obe varijante pomoći prilikom kupovine olakšavaju pojedincu proces poručivanja i čine da stvori poverenje u vaš brend. Takođe, stranica FAQ na kojoj ćete postaviti odgovore na najčešće nedoumice, smanjiće potrebu potencijalnih kupaca da vam šalju upite i time uštedeti vaše vreme koje biste utrošili na njihovo odgovaranje.

5. Formirajte zajednicu

Statistike kažu da su šanse da proizvode ili usluge prodate postojećim mušterijama čak 60-70%, dok je taj procenat kod novih mušterija dosta manji i iznosi 5-20%. Imajući to u vidu, nije teško zaključiti da je od velike važnosti za što bolju online prodaju aktivirati stare kupce i podstaći ih na ponovnu kupovinu. Jedan od najefikasnijih motivatora za ovakav tip angažovanja je stvoriti zajednicu kojoj će vaši kupci pripadati. Formirajte loyality program čiji će članovi uz pomoć kartica lojalnosti moći da ostvaruju različite popuste ili pogodnosti prilikom kupovine. Što je najvažnije, ovakav vid programa vernosti ne iziskuje dodatna ulaganja - kao što je izrada plastičnih kartica, jer se sve odvija elektronskim putem. Takođe, prilikom svake transakcije vaših vernih kupaca dobijate i neprocenjive podatke o njima i
njihovim navikama, koji će vam poslužiti za buduće projekte ili formiranje ponude koju ne mogu da odbiju.


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Vaš sajt se ne prikazuje na pretraživačima? Evo šta sve može biti razlog za to

Vaš sajt se ne prikazuje na pretraživačima? Evo šta sve može biti razlog za to

Dobar start Kreirali ste sajt i postavili na izabrani domen. Google algoritam će videti vaš sajt i...
Novosti koje uvodi Google Analitika-upoznajte Google Analytics 4

Novosti koje uvodi Google Analitika-upoznajte Google Analytics 4

Mnoge su zabrinule promene vezane za praćenje analitike koje su najavljene od strane Googla. Postojanje izbora između Univerzalne...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.