ApaOne blog!

Da li ste spremni za praznike? Evo kako da kreirate uspešnu prazničnu kampanju

04
dec
2019
Da li ste spremni za praznike? Evo kako da kreirate uspešnu prazničnu kampanju

Kreiranje praznične kampanje i privlačenje pažnje potrošača ključni su za uspešan završetak godine. Sezona praznika je počela, pa stoga treba iskoristiti ovaj period darivanja da pojačate vidljivost svog brenda, povećate prodaju i kreirate kampanju za pamćenje.

Strategija poslovanja i digitalnog nastupa vašeg brenda verovatno je definisana početkom godine, zajedno sa raspodelom budžeta i ostalim planovima za ovu godinu. Ali kada su u pitanju sezonske kampanje, uvek je preporučljivo pratiti trendove, istražiti tržište, konkurenciju i trendove, a potom sastaviti miks marketinških taktika i alata koji će doprineti ispunjenju vaših biznis ciljeva.

Zašto je decembar idealan mesec za plasiranje prazničnih kampanja?

Od decembra do februara imamo dosta praznika koji podrazumevaju okupljanje porodice i prijatelja, darivanje, a sve ih povezujemo sa lepim emocijama i iznenađenjima.
Ukoliko se ne bavite prodajom proizvoda ili usluga, ovo može biti period za jačanje brenda i komunikacije sa vašom ciljnom grupom.

Kada treba početi sa pripremama za praznične kampanje?

Nikad nije prerano. Poželjno je da što ranije krenete sa planiranjem, jer, kao što svi znamo, izmene u poslednjem roku su neminovne. Stoga, pripremite sve što možete unapred kako biste u poslednjim danima pred lansiranje kampanje imali prostora za unapređenje i izmene.

Na šta treba obratiti pažnju pri kreiranju praznične kampanje?

Pre svega, treba da odredite marketinške ciljeve. Šta želite da postignete svojom kampanjom i kojoj ciljnoj grupi se obraćate. Osvrnite se na iskustva iz prethodnih godina i analizirajte šta je dalo dobre rezultate, a šta je potrebno unaprediti.

Ukoliko je jedan od ciljeva da se dobro pozicionirate na pretraživačima, imajte u vidu da je potrebno i do nekoliko meseci da vaše SEO aktivnosti daju rezultate. Pogledajte izveštaje iz prethodnih godina, dobro analizirajte ključne reči i pobrinite se da plasirate kvalitetan sadržaj kako biste se probili u prve rezultate pretrage.

Izaberite kanale komunikacije koje ćete koristiti da prenesete poruku ciljnoj grupi. To mogu biti društvene mreže, sajt ili posebne landing stranice namenjene kampanji, newsletteri ili e-books, a možete angažovati i influensere. Imajte u vidu da su mobilne aplikacije veoma popularne, pa jedna od ideja može biti i kreiranje aplikacije sa zanimljivim sadržajem. To je upravo jedan deo ovogodišnje Coca Cola praznične kampanje za SAD tržište.