ApaOne blog!

Da li ste spremni za praznike? Evo kako da kreirate uspešnu prazničnu kampanju

04
dec
2019
Da li ste spremni za praznike? Evo kako da kreirate uspešnu prazničnu kampanju

Kreiranje praznične kampanje i privlačenje pažnje potrošača ključni su za uspešan završetak godine. Sezona praznika je počela, pa stoga treba iskoristiti ovaj period darivanja da pojačate vidljivost svog brenda, povećate prodaju i kreirate kampanju za pamćenje.

Strategija poslovanja i digitalnog nastupa vašeg brenda verovatno je definisana početkom godine, zajedno sa raspodelom budžeta i ostalim planovima za ovu godinu. Ali kada su u pitanju sezonske kampanje, uvek je preporučljivo pratiti trendove, istražiti tržište, konkurenciju i trendove, a potom sastaviti miks marketinških taktika i alata koji će doprineti ispunjenju vaših biznis ciljeva.

Zašto je decembar idealan mesec za plasiranje prazničnih kampanja?

Od decembra do februara imamo dosta praznika koji podrazumevaju okupljanje porodice i prijatelja, darivanje, a sve ih povezujemo sa lepim emocijama i iznenađenjima.
Ukoliko se ne bavite prodajom proizvoda ili usluga, ovo može biti period za jačanje brenda i komunikacije sa vašom ciljnom grupom.

Kada treba početi sa pripremama za praznične kampanje?

Nikad nije prerano. Poželjno je da što ranije krenete sa planiranjem, jer, kao što svi znamo, izmene u poslednjem roku su neminovne. Stoga, pripremite sve što možete unapred kako biste u poslednjim danima pred lansiranje kampanje imali prostora za unapređenje i izmene.

Na šta treba obratiti pažnju pri kreiranju praznične kampanje?

Pre svega, treba da odredite marketinške ciljeve. Šta želite da postignete svojom kampanjom i kojoj ciljnoj grupi se obraćate. Osvrnite se na iskustva iz prethodnih godina i analizirajte šta je dalo dobre rezultate, a šta je potrebno unaprediti.

Ukoliko je jedan od ciljeva da se dobro pozicionirate na pretraživačima, imajte u vidu da je potrebno i do nekoliko meseci da vaše SEO aktivnosti daju rezultate. Pogledajte izveštaje iz prethodnih godina, dobro analizirajte ključne reči i pobrinite se da plasirate kvalitetan sadržaj kako biste se probili u prve rezultate pretrage.

Izaberite kanale komunikacije koje ćete koristiti da prenesete poruku ciljnoj grupi. To mogu biti društvene mreže, sajt ili posebne landing stranice namenjene kampanji, newsletteri ili e-books, a možete angažovati i influensere. Imajte u vidu da su mobilne aplikacije veoma popularne, pa jedna od ideja može biti i kreiranje aplikacije sa zanimljivim sadržajem. To je upravo jedan deo ovogodišnje Coca Cola praznične kampanje za SAD tržište.

Slika sa sajta https://www.coca-cola.com/


Izaberite sa dizajn timom najbolji način da se vizuelno predstavite. Prilagodite sve vizuale praznicima, a obratite pažnju da ti vizuali na najbolji način prezentuju vašu prazničnu ponudu ili predstavljaju vaš brend u novogodišnjem duhu.

foto: @starbucks

Kreirajte raspored aktivnosti kako biste određene poruke plasirali u pravo vreme. Na primer, ukoliko se bavite prodajom garderobe, tekst o odabiru haljine za novogodišnju noć ne možete plasirati 31. decembra jer je tada već kasno za kupovinu haljine. Ovakav sadržaj treba plasirati nekoliko dana (nedelja) pred doček, a u isto vreme možete objaviti i kod za popuste na te iste haljine.

Kao što smo napomenuli, darivanje je jedna od neizostavnih stavki praznika. U tom maniru, kreirajte posebne pogodnosti, popuste ili poklon vaučere. Jedna od ideja koja je posebno aktuelna u poslednje vreme je osvrt na društvenu odgovornost. Kompanije sve češće daruju u ime potrošača, na primer: za svaku kupovinu, kompanija daruje određen iznos nekoj humanitarnoj organizaciji.

Sadržaj je i dalje ključ uspeha. Srž vaše kampanje je sadržaj koji šaljete, a sve ostalo samo oblikuje taj sadržaj u pravi paket. Sadržaj možete da kreirate u vidu teksta, kratke poruke, videa, Instagram story-ja i na još mnoge načine. U zavisnosti od ostalih faktora koji definišu vaše poslovanje, izaberite najbolji oblik u kom ćete predstaviti svoju poruku.




Praćenje efekata kampanje je podjednako relevantno kao i priprema. Izveštaji koje kreirate na osnovu rezultata kampanje daće vam dragocene informacije za kreiranje naredne kampanje. Ovo je idealan način da se dodatno unapredite i razvijete neke nove kampanje koje će doneti još više uspeha.

Uvek imajte u vidu kome se obraćate i sa kojim ciljem. Razvedrite svoje potrošače, pokrenite im emocije i nasmejte ih, jer je to poenta praznika. Ukoliko uspete u svojoj nameri, budite sigurni da će vaš brend ostati upamćen i da ste kreirali kampanju o kojoj će se dugo pričati.

U planiranju i razvoju ovakvih strategija i kampanja niste sami. Kontaktirajte nas i zajedno možemo kreirati vašu prazničnu kampanju.


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Trendovi u social media marketingu za 2021. godinu

Trendovi u social media marketingu za 2021. godinu

Reći da većina ljudi dobar deo dana provodi na društvenim mrežama ne bi bilo preterano. Ne...
Remarketing - Kako postaviti reklame koje “jure sve koji su jednom posetili vašu stranicu”?

Remarketing - Kako postaviti reklame koje “jure sve koji su jednom posetili vašu stranicu”?

U ranijim blog postovima, dok smo pokušali da približimo značaj SEO optimizacije za svako poslovanje koje...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.