ApaOne blog!

Kako da pokrenete svoj blog i koji su benefiti?

17
jan
2020
Kako da pokrenete svoj blog i koji su benefiti?

Blog postovi su postali deo naše svakodnevice i neretko se posvetimo čitanju nekog interesantnog blog posta umesto čitanja dnevnih vesti. Ukoliko bismo vas pitali koji je vaš omiljeni blog ili kog blogera rado pratite, sigurno da biste mogli da navedete bar tri.

Čitanje o interesantnim temama je svakako deo opuštanja personalnog razvoja, ali kako je to imati svoj blog?

Blogovanje je idealan način da podelite svoja razmišljanja, ideje ili znanje, da se povežete sa istomišljenicima i inspirišete svojim tekstovima. U želji da vam otklonimo nedoumice koje možda imate, napisali smo ovaj tekst gde ćemo se obraćati vama, pojedincima, koji želite da se upustite u ove vode.

Kako da pokrenete svoj blog - korak po korak

Pokretanje bloga može da ima više razloga, ali jedno je sigurno, ako ste se odlučili na ovaj korak, potrebno je da postavite dobre temelje.

Tema bloga

Prva stvar koju treba da uradite jeste da izaberete temu kojoj ćete se posvetiti. Ne morate imati samo jednu, možete da se odlučite za nekoliko različitih niša, ali nemojte ni preterivati. Bilo bi dobro da sve teme koje izaberete budu srodne ili bar slične. Iako biste mogli da pišete o više različitih tema, razmislite da li biste mogli podjednako da im se posvetite. Takođe, stavite se u ulogu onoga ko bi posetio vaš blog, da li bi mu sve teme bile interesantne?
Najbolja stvar koja može da se desi je da nakon čitanja jednog teksta, posetilac vašeg bloga nastavi sa čitanjem ostalih. To ćete postići samo pažljivim izborom tema.


Čitanje, učenje, informisanje

Jako bitna stavka u pripremi za pokretanje sopstvenog bloga je čitanje, učenje i informisanje. Edukujte se u oblasti o kojoj ćete da pišete. Potrudite se da pišete na način koji će izazvati razmenu mišljenja i znanja, a za to je neophodno da saznate što više o onome što pišete. Učenja nikada nije dosta i to je prednost interneta: sve informacije su nam na dohvat ruke. Iskoristite to i nadogradite svoje znanje. Istovremeno, možete da posetite predavanja i radionice koje se sve češće organizuju širom Srbije i regiona.


Tehničke stavke

Iako vas ovo možda manje interesuje, potrebno je da se tehnički pripremite tako što ćete zakupiti domen i izabrati platformu koju ćete koristiti. Izbora ima puno, a najpre ćete se odlučiti ako dobijete nečiju preporuku ili kontaktirate neku od marketing agencija koje će vam izaći u susret i posavetovati vas kako ne biste izgubili previše vremena na tehničke stavke.
Takođe, potrebno je da izaberete i naziv bloga. Ovo morate uraditi pažljivo jer će čitaoci da se naviknu na jedno ime, pa je kasnije jako teško bilo šta promeniti.
U tehničke stavke stada i izbor dizajna, rasoreda stranica na blogu, kontakt podaci i slično. Savetujemo vam da kontaktirate nekoga ko je stručan u ovoj oblasti i ko ima više iskustva. Tako ćete brzo moći da dobijete željeno rešenje i da uštedite vreme koje ćete potrošiti na istraživanje i kreiranje sadržaja.
To nas dovodi do naredne stavke:


Kreiranje sadržaja

Ovde se uvek zapitajte, šta je to što može zanimati čitaoce, a da nije već viđeno? Kada posmatrate stvari iz tog ugla, sigurno če vam na pamet pasti nekoliko tema.
Krenite od sebe, šta vas najviše zanima i o čemu biste voleli da čitate. Cilj je da privučete što više ljudi na svoj blog, da pokrenete razgovor i da čitaoci sa nestrpljenjem očekuju vaš naredni tekst.
Ovde treba da potrošite najviše vremena jer je sadržaj srž vašeg bloga. To je ono što privlači pažnju i što će vaši čitaoci podeliti sa svojim prijateljima. Kada imate sopstveni blog, imate mogućnost da prezentujete sadržaj na način koji se vama čini najboljim: kroz tekst, sliku, video, infografike ili kombinaciju navedenog.


Promovisanje sadržaja

Kada objavite sadržaj, potrebno je da nađete idealan način da taj sadržaj dođe do čitalaca. Naša preporuka je da za početak koristite društvene mreže. Izaberite one društvene mreže koje najviše odgovaraju sadržaju koji plasirate.
Marketing na društvenim mrežama ne mora uvek da se sastoji iz naprednih načina oglašavanja. To može biti i jednostavno deljenje sadržaja, pozivanje prijatelja da pogledaju vaš novi tekst i slično. Društvene mreže imaju veliku prednost u tome što je veoma lako podeliti sadržaj sa prijateljima, pa postoji mogućnost da vaš tekst pročitaju prijatelji vaših prijatelja, pa onda njihovi prijatelji i tako dalje.

Koji su benefiti?

Svako sa internet konekcijom i računarom može pokrenuti svoj blog. Ali od kvaliteta sadržaja zavisi da li će taj blog zaživeti i koje će benefite doneti.

Zabava

Pisanje može biti zabavno. Ukoliko volite da delite svoje misli i ideje, ovo je idealan način da se zabavite i da čujete i druga mišljenja na istu temu.


Zarada

Ukoliko radite dobro i kvalitetno, sigurno ćete privući oglašivače koji žele da promovišu svoje proizvode vašoj ciljnoj grupi. Takođe, dobićete priliku da sarađujete sa brojnim kompanijama koje će vam platiti da napišete recenziju nekih proizvofa ili usluga. Visina zarade zavisi samo od vas i vaših ciljeva, a naš savet je da pažljivo birate sa kim ćete sarađivati kako biste održali dobru reputaciju koju ste izgradili na blogu.


Dodatni angažmani

Ukoliko je vaš rad privukao pažnju čitalaca, možete da učestvujete ili sami da organizujete radionice i edukacije. Tako ćete dobiti priliku da direktno odgovarate na pitanja čitalaca i da podelite svoje znanje uživo.


Zajednica

U uskoj vezi sa prethodnom stavkom, povezivanje sa zajednicom je jedan od najlepših benefita. Zahvaljujući svom blogu, možete da okupite istomišljenike na radionicama, da se upoznate i razmenite mišljenja. Uživo možete da prodiskutujete o temama koje vas zanimaju, a eto i dobre prilike da se inspirišete za neke naredne teme o kojima ćete pisati na svom blogu.


Kao i u svakom poslu, u pokretanje bloga morate uložiti vreme, energiju i znanje. Kvalitet se brzo prepozna, pa se potrudite da date svoj maksimum kada je kreiranje sadržaja u pitanju. Nemojte se ustručavati da potražite pomoć ili savet ukoliko je to potrebno. Naša agencija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja ili nedoumice koje imate. Kontaktirajte nas i započnite svoju blogersku avanturu.


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta OBAVEZNO treba da URADITE PRE puštanja web sajta?!

Šta OBAVEZNO treba da URADITE PRE puštanja web sajta?!

Proces izrade web sajta nije ni malo jednostavan. Još kada se tome doda niz stvari koje treba da...
Kako nadmudriti Instagramov algoritam?

Kako nadmudriti Instagramov algoritam?

Da li vam se nekada činilo da više niste sigurni kako Instagram funkcioniše? Svesni ste da je jedan...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.