ApaOne blog!

Kako da optimizujete vaš Google My Business nalog

12
okt
2020
Kako da optimizujete vaš Google My Business nalog

Google My Business je besplatan alat koji omogućava vlasnicima biznisa da upravljaju svojim prisustvom u pretraživaču, čak i kada nemaju ni sopstveni web sajt. 

Oni malo iskusniji koriste Google My Business za razradu svoje strategije online prisustva zasnovane na lokaciji. Kreiranje Google My Business (GMB) naloga je prvi korak ka uspehu kada je u pitanju lokalna pretraga.  

I to nije bez razloga.  

GMB ima najveći uticaj na brendove kojima je potrebna pre svega lokalna vidljivost. Funkcija, kao što je Google lokalna pretraga, naglašava potrebu za GMB nalogom kako za već postojeće, tako i za novoosnovane firme. Ova funkcija daje spisak preduzeća u blizini i veoma korisne informacije za pronalaženje određene firme, kao što su lokacija, kontakt podaci, radno vreme, kategorija, recenzije, itd. 

U ovom tekstu pročitajte kako da pravilno popunite i optimizujete svoj Google My Business nalog. 

Kreiranje Google My Business naloga

Pre nego što krenemo sa konkretnim koracima, važno je naglasiti dve stvari: 

  1. GMB jeste besplatan servis koji pruža mnogo mogućnosti bitnih za vaše lokalno poslovanje
  2. GMB nije nešto što može zameniti web sajt vašeg preduzeća

Kada je ovo jasno, može se krenuti sa kreiranjem GMB naloga. 

GMB nalog se prilično brzo i jednostavno kreira, mada verifikacija naloga može potrajati i do dve nedelje. 

Počinje se unošenjem zvaničnog naziva preduzeća, pre unošenja ostalih važnih informacija. Zatim, treba odabrati kategoriju preduzeća. Ovo možete kasnije promeniti ili dodati, ali radi što bolje optimizacije, veoma je bitno da pronađete najrelevantniju kategoriju za vaše preduzeće.

Nakon toga će vam biti postavljeno pitanje da li želite da dodate lokaciju koju kupci mogu posetiti.  Mnoga preduzeća posluju tako što pružaju usluge na određenoj lokaciji, tako da je veoma bitno da se ovo polje pravilno popuni kako bi se lokacija prikazivala u relevantnim pretragama. 

Ona preduzeća koja posluju na određenom području i ne žele da se tačna lokacija prikazuje na mapama, treba da odaberu područje na kojem plasiraju proizvode ili pružaju svoje usluge.

Sledi unošenje kontakt informacija o vašem preduzeću, broj telefona, e-mail adresa, kao i URL adresa vašeg web sajta i radno vreme. 

Nakon toga možete kliknuti na završi, da bi vaš nalog bio kreiran.

Poslednji korak je verifikacija, za koju će vam kod biti poslat na adresu preduzeća koju ste naveli u prethodnim koracima. Važno je napomenuti da vaš nalog i izmene koje pravite na njemu neće biti vidljive dok ga ne verifikujete. 

Objavljivanje vašeg Google My Business naloga

Koristite sve resurse koji se nude okviru unosa podataka kako biste na najbolji način iskoristili mogućnosti GMB-a.  Evo nekoliko osnovnih, ali presudnih saveta za optimizaciju vašeg naloga:

  1. Unesite kompletne podatke na svoj nalog 

Ne ostavljajte ništa da se pretpostavlja ili nagađa. Preduzeća koja pruže najdetaljnije i najtačnije informacije biće bolje pozicionirana u pretrazi, jer rezultati lokalne pretrage favorizuju najrelevantnije informacije. 

  1. Uključite ključne reči u vaš sadržaj

Baš kao i kod tradicionalnog web sajta Google koristi različite signale za prikazivanje rezultata pretrage. 

Korišćenje važnih ključnih reči i fraza za pretragu u vašem sadržaju na GMB-u biće od velike pomoći, pogotovo što je i adresa vašeg web sajta navedena direktno na vašem GMB nalogu.

  1. Neka radno vreme bude tačno i ažurno

Važno je odrediti radno vreme, ali podjednako je važno ažurirati ga kad god se promeni. Google nudi mogućnost prilagođavanja radnog vremena za praznike i druge posebne i vanredne događaje. 

  1. Dodajte fotografije

 Fotografije poboljšavaju rezultat vašeg naloga verovatno mnogo više nego što očekujete  da je slučaj.  

Prema Google statistici, preduzeća sa fotografijama na svojim nalozima dobijaju 42% više zahteva za navigaciju uz pomoć Google Mapa i 35% više klikova do svojih web sajtova nego preduzeća bez fotografija. 

  1. Odgovorite na komentare i recenzije kupaca

Interakcija sa kupcima i odgovaranje na njihove recenzije pokazuje ozbiljan pristup vašeg preduzeća i ilustruje brigu o kupcima. Pozitivne ocene od strane vaših kupaca će imati veoma pozitivan efekat na potencijalne kupce koji istražuju o vašem preduzeću, a takođe, povećavaju vidljivost vašeg preduzeća u rezultatima pretrage. 

  1. Dopustite da vam kupci pošalju poruku

Ponekad može biti malo zahtevno, ali poruke su omogućene samo putem aplikacije Google My Business. Jednom kada su omogućene, kupci će moći da vam upute poruku klikom na dugme “Poruka” koje će im biti prikazano. Možete podesiti i automatizovane odgovore na poruke, ali i dobrodošlicu kupcima koji vam prvi put upućuju poruku. Ovo će pomoći u rangiranju i vidljivosti preduzeća, jer ćete poboljšati vreme odaziva na upite koji su vam upućeni. Za maksimalne performanse i vidljivost GMB naloga, veoma je bitno da vreme odaziva bude kraće od 24h. 

  1. Koristite priliku da objavljujete postove

Ponude, događaje, proizvode i usluge možete objavljivati direktno na vaš GMB nalog. Objave vam omogućavaju da stupite u kontakt sa publikom i održavate svoje prisustvo online svežim. 

Neki od Google-ovih saveta za postizanje maksimuma od postova su: 

  • Uverite se da je svaki post visokokvalitetan, bez pravopisnih grešaka, bez suvišnih informacija i jasan. 
  • Treba da komuniciraju sa kupcima sa poštovanjem i da budu neuvredljivi
  • Najbolji postovi sadrže vizuale i linkove, ali linkovi uvek treba da vode do pouzdanih web lokacija
  • Objave kompanija koje posluju u posebno regulisanim oblastima, ne mogu da se odnose na same proizvode. U ove industrije spadaju usluge za odrasle, alkohol i duvan, farmaceutski proizvodi, zdravstveni i medicinski uređaji, usluge povezane sa kockanjem, vatrometi, oružje, finansijske usluge itd. 
  1. Koristite kataloge proizvoda

GMB omogućava trgovcima da predstave svoje proizvode sistematizovano i pregledno. 

Većina preduzeća ispunjava uslove za kreiranja kataloga proizvoda, pod uslovom da su mala ili srednja preduzeća. 

Dostupne informacije o proizvodima, uključujući cene, detalje i fotografije omogućavaju kupcima da steknu uvid u ponuđene proizvode i da više komuniciraju sa vama. Detalji o proizvodima takođe omogućavaju i Google-u da bolje razume poslovanje i prikaže vas u relevantnim pretragama. 

Pratite statističke parametre vašeg GMB naloga

Tokom poslednjih nekoliko godina Google je postigao veliki iskorak kada su u pitanju dostupni analitički podaci za GMB. U odeljku “Insights” Google nudi mnogo podataka koji će vam pomoći da razumete kako kupci komuniciraju sa vašim preduzećem, uključujući podatke o tome kako kupci pronalaze vaše preduzeće (da li direktnom pretragom ili pretragom proizvoda ili usluge koju nudite), koje akcije kupci preduzimaju, koliko kupaca vas je pozvalo na telefon preko GMB-a, itd.

Ovi podaci vam mogu biti dragoceni u kreiranju i prilagođavanju strategije komunikacije sa kupcima, što vas može dovesti do značajnih rezultata.

Ukoliko ispoštujete ove korake, možete reći da imate kvalitetan GMB nalog. Naravno, uvek treba pratiti parametre i optimizovati prema podacima kojima raspolažete. Google My Business nalog će svakako doprineti celokupnoj slici koju vaše preduzeće ima u online prostoru (uz vaše naloge na društvenim mrežama, vaš web sajt, mobilne aplikacije), što u konačnom dovodi do više kupaca i unapređivanja vašeg poslovanja.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Aplikacija eUtisak

Aplikacija eUtisak

  ČEMU JE NAMENJENA APLIKACIJA eUTISAK je interaktivna multifunkcionalna aplikacija namenjena unapređenju Vašeg poslovanja. Aplikacija je namenjena za tablet računare i prilagodljiva...
Šta je CRM?

Šta je CRM?

CRM (Customer Relationship Management) ili u slobodnom prevodu “Upravljanje odnosa sa klijentima” je strategija koju kompanije koriste...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.