ApaOne blog!

Kako da moj sajt “iskoči” prvi na Google-u?

18
okt
2021
Kako da moj sajt “iskoči” prvi na Google-u?

Ne smete da preskočite SEO optimizaciju, jer uz tačno određene korake i vreme sigurno će i vaš sajt biti u 65% do 70% ukupnog sadržaja koji se nalazi na prvoj strani Google pretraživača. Ne dopustite da internet marketing teče sam od sebe, niti da sadržaju, ključnim rečima i rangiranju pristupate bez plana.

Da biste prezentovali proizvode i usluge morate ih poznavati odlično, a još bolje svoju ciljnu grupu. Može li se tako nešto naučiti? I te kako! Koraci slede ispod.

Faktori za rangiranje na pretraživaču

Svi koji žele da zarade i da održe svoj posao vidljivim, znaju da je prva strana pretraživača ono šta im treba. S obzirom na činjenicu da je Google iz godine u godinu strožiji, menja i unapređuje algoritme i korake za SEO, to svakako navodi na pokazatelje da „oni tamo iza zavese“ odlučuju šta im je najvažniji aktuelni parametar. Godine 2019, na primer, za rangiranje sajta na Google-u važna je bila brzina sajta na mobilnim uređajima.

Svi ti faktori, od prvog do poslednjeg, navode na bolji korisnički doživljaj, rade na njemu, unapređuju ga i podstiču stručnjake na kristalno jasno promišljanje i konkretniji rad. Vlasnici biznisa sanjaju tu organsku pretragu. Zamislite i vi da na trećem mestu prve stranice Google pretraživača internet korisnik pronađe upravo vas! Vi niste platili – „priroda“ je uradila svoje.

Sadržaj – lek za digitalnu glavobolju

Video je umnogome popularizovan kao sadržaj, ali kvalitet blog postova na vašem sajtu ne može da zameni ništa. Uz ključne reči, adekvatnu dužinu teksta, ispoštovane korake za kreiranje, u kome vi definitivno pružate znanje, rešenje problema i pozivate na akciju – krećete se u željenom pravcu.

Pored teksta koji će da bude koristan i smislen, vrlo je važno pridržavati se sledećih stvari:

- istraživanje ključnih reči za temu o kojoj pišete (key words): ovo se odnosi na tačno određene reči za koje je veća verovatnoća da se kucaju u Google pretraživač prilikom pretrage ili reči koje su definitivno kliktabilne za temu o kojoj pišete;

- upoznajte nameru pretrage korisnika: ovde se najbolje vidi da li poznajete svoju ciljnu grupu i njihove potrebe.

Ne bi trebalo da zanemarujete glasovnu pretragu na Google-u, jer upravo prema njima, a po podacima iz 2019. godine, čak 72% ljudi koristi ovu opciju.

Rich snippet

Ako još uvek niste, vreme je da saznate i primenite sve mogućnosti rič snipeta (rich snippet).

Kako korisnici u digitalnoj eri ne vole da gube svoje vreme, a vlasnici biznisa su sigurni u to da ga nemaju previše „za bacanje“, snipet je sjajan plan za formiranje šeme koja korisniku, pored pozicije na Google pretraživaču, pokazuje tačno sa čime vaš sajt raspolaže: tekstovi, linkovi, fotografije, snimci, vizuelni identitet i ostali elementi u rasporedu u kakvom ste ga kreirali.

Ovako se u velikoj meri povećavaju posete, ostanak na vašem sajtu, klikovi, a smanjuje se bounce rate (postotak odlaska sa stranice koju korisnik prvu poseti nakon početne stranice sajta).

HTTPS i sigurnost sajta

Godine 2014. najvažniji Google-ov faktor za SEO optimizaciju bio je HTTPS. Iako je prošlo sedam godina, važnost ovoga je skoro jednaka kao i tada. Godine 2018, gotovo 30% Google rezultata na prvoj stranici činili su sajtovi koji su kreirani tako da podržavaju HTTPS. Jula 2018. Google Chrome je kratko i jasno počeo da upozorava korisnike pri kliku na sajt da je to mesto nebezbedno za internet posetu.

Iako nepostojanje HTTPS sajta navodno ne utiče direktno na SEO, Google je jasno stavio do znanja šta misli o tome. Sa druge strane, SEO stručnjaci su sigurni da je prelazak neophodan, jer vrlo lako možete da izgubite korisnike koji će negodovati na upozorenje o nebezbednosti posete.

Google Ads ili ogranska pretraga?

Google Ads su plaćene reklame, koje možete da podesite kada svoj sajt prijavite na Google Ads platformu. Nakon osmišljenog teksta, ubačenih ključnih reči i odvojenog budžeta, vaš oglas će biti na prvoj strani. Međutim, šta posle?

SEO stručnjaci uvek preporučuju mukotrpan rad i strpljenje nauštrb organske pretrage. Taj prirodni način „skupljenog“ broja korisnika koji zaista posećuju, zadržavaju se i vraćaju na vaš sajt je budućnost opstanka vašeg poslovanja.

Kada je ta vrsta pretrage u pitanju, ove stvari su ključne za SEO optimizaciju (pored gore pomenutih ključnih reči, namere korisnika i HTTPS-a):

  • kvalitet i dužina sadržaja stranice web sajta,
  • brzina učitavanja,
  • vreme posedovanja domena (autoritet domena),
  • struktura URL-a („friendly“ URL),
  • kvalitet i broj ulaznih linkova

Kada su u pitanju linkovi i beklinkovi, naš savet je da prilikom kreiranja sadržaja koji će da imaju obe varijante to budu sadržaj (isključivo) za klijente, infografici koji ilustruju i objašnjavaju propratni tekst, zatim ekskluzivne informacije iz domena u kome poslujete, saradnja sa relevantnim influenserima – što da ne, i ostali (slobodni) sadržaji kao što su, recimo, e-knjige.

Na kraju, ako vam se i učini kao nepotrebna informacija, nikako nemojte da je zanemarujete: neka vaš sajt bude optimizovan za mobilni telefon. Možda će vas iznenaditi, ali Google algoritam i te kako obraća pažnju na to da li imate ovu olakšicu, kako za njih prilikom rangiranja vašeg sajta, tako i za vaše korisnike koji koriste vaš sadržaj.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Novi (i pomalo starih) trendova u web dizajnu

Novi (i pomalo starih) trendova u web dizajnu

U svetu web dizajna konstantno smo izloženi novim trendovima. No, ima nekoliko koji se izdvajaju i...
Kako napraviti dobre video zapise za društvene mreže: 9 koraka za veći broj pregleda

Kako napraviti dobre video zapise za društvene mreže: 9 koraka za veći broj pregleda

Društvene mreže se sve više vraćaju organskom dosegu, pa je pojavljivanje i dobro pozicioniranje teško, a...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.