ApaOne blog!

Animirani gifovi – kako ih koristiti u Fejsbuk promociji

20
nov
2015
Animirani gifovi – kako ih koristiti u Fejsbuk promociji

Ova godina donela nam je promenu na Fejsbuku, koja je obradovala mnoge – konačno možemo da objavljujemo animirane gifove! Proleće je najavilo da će ova novina biti dostupna i stranicama kompanija ili brendova, što se u oktobru i desilo. Naravno, pilot projekti (Wendy's, Kuat) pokrenuti su još u avgustu. Gif (Graphics interchange format) kao pojava nastao je još 1987. godine, da bi se ubrzo pretvorio u animirani niz slika. Koliko su zapravo animirani gifovi poželjni kao način promocije?

Kako funkcioniše?

Animirani gif na Fejsbuk stranici funkcioniše kao You Tube video. Potrebno je samo objaviti link. Ipak, ukoliko pokušate da ga unesete na isti način kao fotografiju ili video, dakle direktno u post, prikazaće se kao fotografija, odnosno neće biti animacije. Zbog toga je potrebno da pronađete gif koji vam odgovara i da iskoristite njegov link. Tumblr je mreža koja je ove formate oduvek podržavala, kao i Maj spejs, a posebno korisna platforma je Gifi. Međutim, kada želite da napravite sostvenu gif animaciju u svrhu promocije, potrebni su vam alati.

Kako napraviti animirani gif?

Najjednostavnije rešenje kojim možete doći do svoje animacije jesu već pripremljeni alati na internetu, u smislu namenskih veb sajtova. U ovu svrhu možete da koristite https://imgflip.com/images-to-gif ili https://www.online-convert.com kao i mnoge druge. Dovoljno je da posedujete materijale u video formatu ili niz fotografija koje će se smenjivati, da biste kreirali svoju animaciju. Ukoliko već posedujete fotografiju u vidu gif formata, koju treba pokrenuti, možete je na isti način konvertovati. Za slučaj da svoju animaciju morate da pokrenete sa telefona, koristiće vam Gif me! Camera sa Play prodavnice, koju možete da kupite ili da besplatno preuzmete.

Animirani gif kao promotivni post

Wendy's i brazilski brend Kuat prve su biznis stranice koje su iskoristile gif u svrhu promocije. Reakcija je bila veliki broj lajkova i deljenja, kao i niz pozitivnih komentara. Svaka nova pojava na Fejsbuku izaziva veliko interesovanje, a vraćanje animiranog gifa u žižu javnosti svakako je privukao pažnju. Ipak, da biste procenili kakav uspeh ćete imati ukoliko uplatite ovakav post, napravite testiranje i objavite svoju animaciju. U našem slučaju, prva reakcija bila je slabija od očekivane: 

U zavisnosti od vaše ciljne grupe i aktivnosti koju želite da izazovete, razmotrite da li je poželjno da krenete u promociju sa ovim postovima ili ne. Ono što je mana ovakve promocije jeste što se ne prikazuje na traci sa reklama (sidebar), nego samo kao sponzorisani post, koji možete videti u novostima (news feed). Ipak, to nije dovoljan razlog da ne pokušate sa ovakvim načinom reklamiranje, jer je sigurno da će se razlikovati u odnosu na preovlađujuće fotografije i dizajnirane postere. 

 
 
 

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Pad angažmana - trend u prvih šest meseci godine

Pad angažmana - trend u prvih šest meseci godine

Da li ste primetili da je angažman na stranici „pao“? Ništa čudno - ovaj trend je prisutan još od januara...
Video sadržaji menjaju Instagram algoritam – Ili obrnuto?

Video sadržaji menjaju Instagram algoritam – Ili obrnuto?

Važno je da upoznamo na koji način funkcioniše Instagram algoritam uz promene koje donosi Kada se pre nekoliko nedelja javnosti obratio...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.