ApaOne blog!

Greške u marketing sadržaju koje treba izbegavati

28
maj
2021
Greške u marketing sadržaju koje treba izbegavati

Sadržajni marketing dolazi sa širokim spektrom značajnih potencijalnih prednosti. Zapravo košta oko 62% manje od tradicionalnog marketinga i u proseku generiše tri puta više potencijalnih klijenata.

Moć marketing sadržaja je lako uočiti, ali važno je zapamtiti da ove neverovatne koristi dobijate samo kada je vaša strategija uspešna i dobro izvedena.

Nažalost, moguće je naneti štetu svom brendu sadržajem, a praksa je pokazala da previše kompanija upada u iste zamke. Bez obzira da li se radi o uglavnom praznom blogu sa samo nekoliko postova iz 2016. godine ili kratkom, loše napisanom i neaktivnom sadržaju koji ostavlja korisnike zbunjenim, neke sadržaje je bolje ne plasirati publici.

Ne želimo da ubijate svoj brend sopstvenim sadržajem, pa ćemo u ovom blog tekstu razgovarati o nekoliko grešaka u marketing sadržaju koje treba da izbegavate i o tome kako da stvorite jače resurse na koje će vaša publika odgovoriti pozitivno.

 

Da li je svaki sadržaj dobar sadržaj?

Verovatno ste čuli da bilo koji sadržaj mora biti bolji od nijednog, zar ne? Odgovor na ovo pitanje je iznenađujuće jednostavan. Odgovor je ne, nije sav sadržaj dobar sadržaj. Izreka da je „sav publicitet dobar publicitet“ ne odnosi se na to kada govorite o reputaciji brenda i percepciji kupaca o njemu.

Objave na blogu, vebinari, e-knjige, tehničke dokumentacije i video snimci trebali bi dobro predstavljati vaš brend, pokazujući pouzdanost i stručnost u industriji. Dobro istražene ideje potkrepite iskustvom, pažljivim izvorima i obiljem statistika.

Krajnji cilj je mogućnost stvaranja izvanrednog sadržaja visoke vrednosti koji vam pomaže da na dobar način definišete svoj brend.

Sadržaj treba da bude jasan i dobro napisan. Trudite se da taj sadržaj bude vremenski relevantan. Ovo može stvoriti neku vrstu hitnosti za korisnike da čitaju vaš sadržaj baš u tom trenutku. Takođe, potrebno je da vaš sadržaj bude strateški i da služi određenim ciljevima za vaš celokupan marketinški plan.

Ako je vaš sadržaj zbunjujući, nezgrapan, nebitan za vašu publiku ili ne deluje, on će nestati u pozadini sve ostale buke na Internetu. Sve su to uobičajene greške u marketing sadržaju koje mogu smanjiti percepciju vašeg brenda od strane kupca, što efikasno ubija vaš brend sadržajem.

 

Šta je pravi sadržaj?

Ako započinjete svoj blog ili želite da ga obnovite i nadogradite, važno je da stvorite pravi sadržaj. A ako se pitate šta je to, dobra vest je da će vas potrošač obavestiti, samo treba malo da istražujete.

Marketing agencije koriste niz alata koji pomažu klijentima da pronađu prave načine za povezivanje sa svojim kupcima. Jedan od najboljih alata je Google analitika.

Započnite sa Google analitikom i pogledajte na koje vrste sadržaja vaša publika već odgovara. Potražite sadržaj koji podstiče klikove i procenite prikaze stranica, stranice u sekundi, stope posete samo jedne stranice i prosečno vreme provedeno na stranici da biste videli šta vašu publiku pokreće na akciju, a šta ne.

Takođe možete da koristite publiku određenog proizvoda da biste saznali ko je vaša određena publika. Ovakve informacije mogu i treba da oblikuju vaš sadržaj i strategiju, prilagođavajući vaš sadržaj čitaocima koje imate i čitaocima koje želite.

Takođe je dobro da zađete u neko istraživanje konkurenata. Pogledajte direktne i indirektne konkurente i pogledajte šta pišu i kako se njihov sadržaj održava u poređenju sa vašim. Možete da pretražite ovo ručno ili da koristite alate poput BuzzSumo da biste pronašli najbolji, najzastupljeniji i najviše rangirani sadržaj u industriji.

Zapamtite da je Google analitika izvrsno polazište. Koliko god želite da privučete najviše posetilaca na vašu veb lokaciju, zapamtite da je to vaša kompanija i prema svom sadržaju treba da se ponašate s poštovanjem kao i prema vašem brendu. Ukoliko ne poštujete svoj brend, neće ga poštovati ni bilo ko drugi. Dakle, razmislite o stvaranju sadržaja koji prikazuje ko ste, šta znate i šta možete da uradite.

 

Imajte na umu da svaki sadržaj predstavlja vaš brend

Ne stvarajte i ne objavljujte nešto čime se ne ponosite. Jedna loša objava na blogu, oglasna kampanja ili e-pošta može dovesti do toga da izgubite potencijalne kupce, a u najgoru ruku može značajno da naruši percepciju kupaca o vašem brendu.

Uverite se da je svaki oglas, objava ili blog koji objavite dobro struktuiran, kreativan i vredan za vašu ciljnu publiku. Zapamtite da želite da ostavite samo dobar utisak i pokušajte da stvorite nezaboravna iskustva za vaše kupce.

Imajte na umu da su potrošači preplavljeni sadržajem na današnjem tržištu, pa ako koristite iste predloge i ponude e-pošte kao i ostalih 500 kompanija koje svakodnevno šalju e-poštu svojim klijentima, to neće povećati prodaju vašem brendu. Biti generičan nije dovoljno, morate biti izuzetni ako želite da se istaknete.

Stvorite jedinstveno iskustvo brenda i potrošači će to primetiti. Stvorite generičko iskustvo potrošači to neće ceniti.

Većina brendova pokušava da iskoristi marketing sadržaja da bi se povezala sa novim korisnicima, povećala vidljivost pretraživanja, izgradila poverenje, uspostavila misaono vođstvo i podstakla prodaju i potencijalne klijente.

Sve su to izvanredni ciljevi, ali oni su dostižni samo ako ne napravite nekoliko ključnih grešaka u marketingu sadržaja koje rezultiraju nekvalitetnim ili nebitnim sadržajem koji šteti vašem brendu umesto da mu pomognete.

Zapamtite da iznad svega vaš sadržaj treba da ispunjava sledeće kriterijume:

• Dobru istraženost, koja je povezana u svakoj objavi i podržana studijama slučaja, statistikom i čvrstim podacima

• Jedinstvenost, da nudi nešto novo

• Temeljno kad je to moguće - trebaju vam jedinstveno gledište i detaljni podaci

• Da je dobro napisan, pažljivo struktuiran i dizajniran da poveća čitljivost i celokupno zadržavanje

• Delotvornost i dragocenost - dokažite da znate o čemu govorite i nudite ključne informacije od kojih čitaoci mogu da imaju korist

Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa marketing sadržajem ili online oglašavanjem uopšte, kontaktirajte nas a mi ćemo pronaći pravo rešenje koje odgovara vašem brendu.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako napraviti video objave za društvene mreže koje podstiču interakciju

Kako napraviti video objave za društvene mreže koje podstiču interakciju

Video se dokazao kao neverovatno efikasan marketinški alat, zbacivši blogove i infografike sa vodeće pozicije kada...
Kako da stignete do potencijalnih klijenata na društvenim mrežama

Kako da stignete do potencijalnih klijenata na društvenim mrežama

Društvene mreže su najlakši i najbrži kanal za prikupljanje potencijalnih klijenata za vaše poslovanje. Korišćenjem plaćenih...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.