ApaOne blog!

Da li ulagati sredstva u sajamski nastup?

15
dec
2015
Da li ulagati sredstva u sajamski nastup?

Da li ste nekada bili na novosadskom sajmu turizma? Mi smo prethodno održani posetili sa ciljem da vidimo kakve to štampane materijale potencijalnim turistima i organizatorima putovanja nude turističke organizacije i na koji način generalno predstavljaju svoju ponudu, a videli smo mnogo više.
 

Za razliku od sličnih dešavanja koja se održavaju u evropskim i svetskim prestonicama, gde je sajam turizma jedan od zanimljivijih događaja u gradu, a gde posetioci kretanjem od štanda do štanda doživljavaju svojevrstan utisak putovanja po celom svetu, osećajući razliku u atmosferi, drugačije ritmove, vibracije, boje, mirise, sajam turizma u Novom Sadu neodoljivo podseća na sajam zapošljavanja gde nastupaju javna preduzeća sa unapred nameštenim konkursima.


Kadrovi sa sajma turizma u Berlinu


Na identično, šablonski, konstruisanim štandovima vi se krećete od Pančeva, preko Kovilja, Bačkog Petrovca, Odžaka, Apatina i Sombora do Subotice i Kanjiže, pa dalje u krug. Natpis koji stoji na samoj konstrukciji štanda, a koji je takođe predstavljen identičnim fontom za svaku turističku organizaciju je gotovo jedina stvar kojom možete utvrditi razliku među pomenutim opštinama i svoju trenutnu geografsku poziciju.


Kadrovi sa sajma turizma u Novom Sadu


Međutim, sve bi to bilo oprostivo i moglo bi se opravdati krizom i ograničenim budžetima za sajamske nastupe, da se kroz komunikaciju sa zaduženim osobljem i kroz promotivni materijal može videti nešto zanimljivo, novo, nepoznato, privlačno. Dakle brošure, flajeri, katalozi postoje, oni su odštampani i plaćeni, novac i budžet nisu izgovor za nedostatak ideje i originalnosti. A šta je to što možemo videti na pomenutim promotivnim materijalima? Pa po nekom ustaljenom, uštogljenom principu, sa nekoliko izuzetaka koja potvrđuju pravilo, sledeće:

  • opširan uvodni tekst o opštini, gde se pominje vreme nastanka, turska i austro-ugarska osvajanja, oslobođenje i slično. Kada uzmete nekoliko brošura i izdvojite ovaj tekst, bez da spominjete ime opštine jako teško ćete raspoznati koji se na koje mesto odnosi. Jedino ćete videti u datumu oslobođenja kojim su tempom 1945. napredovali partizani;
  • detaljni katastarski informator o arima, hektarima, njiva, močvara i šuma, kao da je namenjen arapskom šeiku koji hoće da privatizuje poljoprivredno zemljište;
  • detaljan spisak flore i faune uz klimatske uslove, kao da se na teritoriji Vojvodine nalaze Severni pol, Kilimandžaro, reka Amazon i pustinja Gobi, pa je tolika neverovatna heterogenost vrsta da se moraju sve poimence nabrojati;
  • u kontakt podacima fiksni telefon i fax sedišta turističke organizacije, jer u vreme štampanja materijala nisu ni imali sajt.


Uz to će po neki privatnik koji je dobar sa predstavnicima turističke organizacije poturiti svoj flajer za etno-restoran sa nekoliko smeštajnih jedinica, dok će retki imati konkretnu ponudu turističkog proizvoda, odštampanu na crno-belom papiru. Na kraju će svi uz kafu i preostalo meze konstatovati, kako je svake godine sve lošije i lošije i kako nema više smisla vući plazma televizor od 40 inča i USB memoriju, na kojoj je još za sajam 2011. prebačeno 47 fotografija.


A kako je moglo?

1.    Pravovremeno odrediti jedan, glavni turistički proizvod na kome će se bazirati promocija. U predsajamskim aktivnostima, dobro ga analizirati, napraviti opširnu retrospektivu mogućnosti i eventualno dopuniti i usavršiti.

2.    Započeti proces osmišljavanja koncepcija predstavljanja proizvoda. Koji su to glavni markeri kojim se turistički proizvod predstavlja? Kojim materijalima i informacijama o proizvodu raspolažemo? Da li proizvod predstaviti na ozbiljan, duhovit, izazovan ili možda morbidan način? Uzeti u obzir ko nam je ciljna grupa, kome se obraćamo, šta to radi ili je radila konkurencija da se ne ponavljamo i kako da ispadnemo drugačiji, primećeni, a da ne pređemo granice dobrog ukusa.

3.    Na osnovu budžeta i tehničkih mogućnosti odrediti instrumente i količine promotivnih materijala.

4.    Odrediti aktivnosti koje će povećati zadržavanje i interakciju na štandu (npr. nagradne igre) u skladu sa turističkim proizvodom.

5.    Pristupiti procesu dizajna letaka, brošura, uniformi, folija, postera, koji su svi usklađeni sa konceptom turističkog proizvoda.

Kako bi to u praksi moglo izgledati?

Turistička organizacija opštine "Izmišljeno ime" je ovogodišnji sajamski nastup bazirala na predstavljanju ponude namenjene profesionalnim i amaterskim sportistima tako što je:

  • sopstveni štand ukrasila loptama, sportskim rekvizitima i opremom, po tome će ih svi uočiti i zapamtiti;
  • naziv svoje opštine ispisala unikatinim fontom uz specifičan logotip koji ukazuje na bogatstvo sportskih sadržaja u opštini;
  • zaposlene na štandu uniformisala u sportsku opremu (trenerke, tenis kompleti, fudbalski dresovi i slično);
  • sačinila promotivne materijale:
    • opširna brošura sa svim sportskim objektima, mogućnostima korišćenja i kontakt podacima;
    • roll up sa predstavljenim najznačajnijim sportskim objektom, najvećeg turističkog potencijala;
    • informativni letak sa kontakt podacima turističke organizacije, sportskog saveza i fotografijama i opisima nekoliko najznačajnijih mogućnosti za putovanje motivisano sportom;
    • katalog sa ponudom restorana koji imaju deo menija prilagođen ishrani sportista;
  • organizovala razna nagradna takmičenja sa animatorima u kojima se dele promotivni materijali (kape, majice, popusti na sadržaje i određene besplatne usluge):
    • bacanje loptice na mali improvizovan koš;
    • šutanje lopte na gol;
    • improvizovana mini staza sa kuglom (manja lopta) i čunjevima;
    • mini golf.
  • postavila određene sportske sprave (sobni bicikl, trenažer, tegovi itd.) koje bi posetioci mogli probno koristiti na licu mesta
  • organizovala posete određenih sportskih klubova ili poznatih pojedinaca iz svoje opštine koji bi se na štandu družili i fotografisali sa gostima.

   
Ovakvim pristupom na sajamskom nastupu, data turistička organizacija bi bila prepoznata kod tačno profilisanog tržišnog segmenta, koji bi realno mogao da bude kupac turističkog proizvoda. Takođe, bila bi uočena i zapamćena. Svojim pristupom bi zainteresovala potencijalne turiste ali i turističke agente i za druge vidove turizma kojim raspolaže i mnogo bi efikasnije utrošila raspoloživa sredstva. I na kraju da se vratimo na naslov: "Da li ulagati sredstvau u sajamski nastup?", naravno DA, ali samo pod uslovom da se planski i strateški deluje. Devizu "Važno je da nas svagde ima po svaku cenu" ostaviti za starlete i političare, a sredstva koja imate, a nisu dovoljna za kvalitetnu sajamsku prezentaciju, preusmeriti na digitalni marketing!
 


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta je CRM?

Šta je CRM?

CRM (Customer Relationship Management) ili u slobodnom prevodu “Upravljanje odnosa sa klijentima” je strategija koju kompanije koriste...
Kako da pokrenete svoj blog i koji su benefiti?

Kako da pokrenete svoj blog i koji su benefiti?

Blog postovi su postali deo naše svakodnevice i neretko se posvetimo čitanju nekog interesantnog blog posta umesto čitanja...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.