ApaOne blog!

Da li ste rođeni copywriter ili vam je ipak potrebna edukacija?

12
okt
2018
Da li ste rođeni copywriter ili vam je ipak potrebna edukacija?

Sigurno ste do sada već čuli za stranu reč copywriter, koja još uvek nema adekvatan sinonim na našem jeziku. Za njega se ne može reći da je pisac ili novinar, jer se ne bavi pisanjem knjiga, niti izveštava o važnim događajima. Jednostavno, copywriter je osoba koja kreira namenske sadržaje i tekstove koji će biti upotrebljeni u marketinške svrhe.

Copywriter informacije o brendu pretače u atraktivnu priču, koja kupcu na adekvatan način prezentuje ponuđene proizvode i usluge, primereno ih objašnjava, čini dopadljivim, interesantnim i lakšim za pamćenje. Funkcija copywritera je da firmu predstavi u najlepšem svetlu, naglasi najbolje osobine njene ponude, privuče što više publike i pretvori ih u mušterije. Promotivni tekstovi pisani od strane kreativnog copywritera povećaće informisanost i svest o brendu, ali i podstaći na akciju ili kupovinu čiji je rezultat uvećanje profita.

Da li i ja mogu da budem copywriter?

Ako ste pomislili “Pa to je zaista jednostavno. Sve što mi treba je računar i malo slobodnog vremena”, varate se! Iako na prvi pogled deluje lako, copywriter mora da poseduje niz osobina i veština koje će mu omogućiti da na ispravan način obavlja svoj posao.

Pre svega, od najveće važnosti je da copywriter bude kreativna osoba, koja će na vispren i inovativan način kreirati sadržaje dopadljive čitaocima. Dakle, on mora da bude neko ko se neće oslanjati na ustaljene fraze i suvoparne činjenice, već učiniti da proizvod bude originalno predstavljen i da se izdvaja iz mora konkurencije.

Takođe, potrebno je biti i prilagodljiv, jer su želje i potrebe klijenta na prvom mestu. Nije nužno da će ono što se jednoj strani dopada naići na odobravanje druge strane, pa se od copywritera očekuje da bude fleksibilan i razmišlja van svojih okvira.

Svakako, podrazumeva se da onaj ko kreira pisane sadržaje mora da poseduje znanje o pravilima pravopisa i izražavanja. Ali pored toga, potrebna mu je i dodatna edukacija, kako bi bio u mogućnosti da se prilagodi različitim stilovima pisanja, neformalnom obraćanju ili upotrebi slenga.

I za kraj sledi verovatno najvažnija stavka: clopywriter bi trebalo da bude upoznat sa terminom optimizacija teksta, odnosno da zna kako da napisani tekst pravilno optimizuje zbog boljeg kotiranja na pretraživačima.

A kako onda da postanem copywriter?

Za posao Copywritera ne postoji formalno obrazovanje. Istina, možete završiti studije novinarstva, ali to ne znači da pored pravilnog pisanja zasigurno posedujete i ostale veštine koje se traže u ovom poslu.

Da biste postali uspešni copywriter edukacija zaista jeste bitna, ali je morate potražiti na drugom mestu. Srećom, danas postoje specijalizovani centri koji vrše obuku i to u skladu sa vašim navikama i slobodnim vremenom. Dostupni su brojni kursevi, radionice i seminari, čija je funkcija edukacija i osposobljavanje pojedinca za ovu funkciju.

Posao copywritera je dinamičan i kreativan, ali pruža i niz pogodnosti, kao što su rad od kuće, izbor klijenata i samostalna organizacija vremena. Ukoliko želite da u njemu budete uspešni, poželjno je da svoje usavršavanje nastavite i nakon završenog kursa. Budite zainteresovani za ono što drugi pišu, istražujte njihove stilove, smišljajte nove ideje i vežbajte što više. Praćenje trendova, proširivanje sfere interesovanja i samostalna edukacija vremenom će vas učiniti fantastičnim copywriterom. Uskoro, bićete u prilici da pišete fenomenalne i autentične tekstove, i da potpuno samostalno i odgovorno obavljate svoj posao iz snova.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

DA LI MARKETING U DOBA KRIZE TREBA SVESTI NA MINIMUM?

DA LI MARKETING U DOBA KRIZE TREBA SVESTI NA MINIMUM?

U nepredviđenim situacijama, baš kao što je i ova koja nas je trenutno zadesila, u kojima ne možemo...
Kako poboljšati bezbednost  sajta i napredovati na lestvici Google  rezultata

Kako poboljšati bezbednost sajta i napredovati na lestvici Google rezultata

Ovih dana sigurno ste na Internetu naišli na neki link, vest, objavu koja se odnosila na HTTPS, SSL sertifikate, Chrome...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.