ApaOne blog!

Zašto ne biste trebali kupovati Instagram pratioce i šta umesto toga raditi

25
dec
2020
Zašto ne biste trebali kupovati Instagram pratioce i  šta umesto toga raditi

Možda znate da je vaš Instagram sadržaj dobar, ali zamislite koliko će izgledati bolje ako deluje  da se 10.000 ljudi slaže sa tim.

Bez obzira da li pokušavate da postanete influenser ili jednostavno želite da proširite svest o brendu na Instagramu, može izgledati primamljivo koristiti prečice gde god možete kako biste proširili svoju publiku, uključujući „kupovinu“ pratilaca na Instagramu.

Potrudili smo se da pokrijemo sva pitanja koja biste mogli imati o kupovini Instagram pratilaca kako bismo vam pružili bolju predstavu o tome kako to zapravo funkcioniše. Takođe, istražili smo prednosti i mane, tako da sami možete da odlučite da li je to dobar potez za vaš brend.

Da li se mogu kupiti pratioci na Instagramu?

Da, možete kupiti pratioce na Instagramu. Dostupno je mnoštvo jeftinih usluga koje vam omogućavaju da kupite 1.000 sledbenika za, recimo, samo 10 dolara. Ali, platićete samo broj. Mnogi od tih pratilaca su ili botovi ili neaktivni nalozi, što znači da nikada neće stupiti u bilo kakvu interakciju sa sadržajem koji plasirate.

1.000 pratilaca za 10 dolara izgleda kao dobar posao. Ali naravno, da je zaista tako jeftino i lako, svi bi to radili. Pa u čemu je kvaka? Da li je kupovina Instagram pratilaca legalna i sigurna za vaše poslovanje? Da li se isplati investirati?

Glavni razlog zbog kojeg se kupovina sledbenika na Instagramu može pokazati kao izgubljena investicija je taj što nalozi koje bi vas pratili često nisu stvarni.

Kupovina 'Lažnih' Instagram pratilaca

Velika većina pratilaca koji se mogu kupiti su ili botovi ili neaktivni nalozi. Evo kako to funkcioniše:

Instagram Botovi

Od 2018. Instagram može imati čak 95 miliona botova, što čini približno 9,5% ukupne korisničke baze. Postoje kompanije koje su toliko dobro automatizovale proces stvaranja botova da bi ih potom mogle prodati kao sledbenike. U nekim slučajevima botovi mogu čak i da prezentuju identitet stvarne osobe, koristeći tuđe slike i imena.

U zavisnosti od usluge, ovi lažni nalozi mogu izgledati čak i organski, a koriste automatizaciju za deljenje i lajkovanje sadržaja. Neki se čak mogu programirati da proizvode sadržaj. Međutim, pošto nisu stvarni ljudi, neće imati uticaj pravog pratioca. Kao rezultat, angažman koji oni proizvedu imaće vrlo malo uticaja.

Bez pravih pratilaca koji bi se konzumirali vaš sadržaj, vaši postovi su u osnovi sakriveni od svih, osim od vaše neautentične publike. Pored toga, vaši lažni pratioci neće u stvarnom životu razgovarati o vašem brendu sa prijateljima ili porodicom, jer, pa ... oni u stvarnom životu ne postoje.

Neaktivni nalozi

Međutim, nisu svi lažni pratioci botovi. Postoje neke kompanije koje prodaju pratioce koji su pravi nalozi.

U ovoj situaciji, nalozi se kreiraju zato što njima upravljaju korisnici čiji je jedini cilj praćenje zauzvrat ili iz jedinog razloga što nude ovu uslugu. I dok bi ovi sledbenici mogli u početku biti angažovani, to dugoročno neće biti slučaj.

Na kraju, ako je njihov nalog kreiran samo u svrhu ispunjavanja zahteva za sponzorstvo, stvarna osoba koja stoji iza naloga nema mnogo razloga da se zadržava na informativnom kanalu, komunicira sa sadržajem ili kupuje robu i usluge koje se reklamiraju.

Kada kupujete Instagram pratioce, plaćate samo broj; Angažovanje nije zagarantovano, čak ni verovatno

Pored direktne kupovine pratilaca, možete da platite i usluge strateškog praćenja drugih naloga u vaše ime na osnovu vaših preferencija (lokacija, upotreba hashtaga, tip naloga i pol). U idealnom slučaju, zapraćeni nalozi će vam uzvratiti praćenje.

Pomoću ove opcije veća je verovatnoća da će vaši pratioci biti stvarni ljudi, ali angažovanje je i dalje malo verovatno. Budući da ne postoje garancije da će vas ovi nalozi pratiti, to je rizična investicija. Većina naloga vas neće pratiti, a čak i ako to učine, verovatno neće biti dugoročni, odani ili aktivni pratioci.

Dobićete prvobitno angažovanje koje će se sužavati

Kupljeni Instagram pratioci ne pružaju dugoročnu vrednost sadržaju vašeg profila. Pratioci koje kupite mogu vam doneti stavove, lajkove i komentare na početku, ali pažnje koju vam sada privuku neće biti kasnije.

Koliko je zapravo korisno 10.000 pratilaca koji ne stupaju u kontakt sa vama? Angažman je ključan za to kako Instagram algoritam prikazuje postove korisnicima. Bez lajkova ili komentara, vaš post se verovatno neće prikazivati na fidu vaše publike.

Može vam narušiti kredibilitet

Imati puno pratilaca moglo bi da ubedi korisnike da vas prate samonicijativno, ali to nije garancija. 

Zapamtite rizike: ovi pratioci verovatno nikada neće lajkovati ili komentarisati objave, a ako budete uhvaćeni sa gomilom lažnih pratilaca, mogli biste da narušite svoj kredibilitet kod stvarne publike.

Korisnici mogu primetiti da na svojim postovima nemate mnogo angažmana, što bi ih moglo odvratiti od toga da vas prate. Ako imate 10.000 pratilaca, ali samo četiri lajka po postu, ljudima neće trebati dugo da shvate da nešto ne štima.

Stavite se u ovu situaciju: da li biste nastavili da pratite nalog ako biste videli da su većina njegove „lojalne publike“ neaktivni računi ili botovi? Pretpostavljam da ne. To može izgledati varljivo i navesti vas da verujete da brend ne može da dobije autentične sledbenike samo kroz dobar sadržaj. 

Instagram identifikuje i čisti lažne sledbenike

Nedavno je Instagram ažurirao uslove korišćenja za identifikovanje i uklanjanje neautentičnih naloga sa svoje platforme. Instagram uklanja bilo kakve oznake „sviđa mi se“, prati ili komentariše iz nezavisnih aplikacija koje su dizajnirane da veštački povećaju publiku naloga. Kupovinom pratilaca kršite smernice Instagram zajednice i to može pokrenuti reakciju Instagram moderatora.

Instagram nastoji da održi istinsku interakciju na svojoj platformi, štiteći stvarne naloge i iskustva. Lažne ili kupljene aktivnosti krše ovu misiju i mogu rezultirati posledicama, pa je bolje da svoju publiku organski širite.

Alternative kupovini Instagram pratilaca

Instagram algoritam nagrađuje angažovanje više od broja sledbenika, prikazujući sadržaj sličan postovima kojima su se korisnici bavili u prošlosti. Da biste podstakli angažovanje, postoji mnogo različitih akcija koje možete isprobati na platformi da biste se predstavili vašoj idealnoj publici, u čemu vam mi možemo pomoći.

Korišćenjem dobrih marketinških praksi na Instagramu - bez obzira da li pravite lični brend ili nalog kompanije - možete bolje da dosegnete skoro 800 miliona korisnika Instagrama mesečno i izgradite autentičnu publiku.

1. Učinite svoj nalog javnim

Prvo učinite svoj nalog javnim kako bi korisnici mogli da vide vaš profil i sadržaj. Na ovaj način možete publiku organsko povećati kada se vaš sadržaj pojavi na stranicama za istraživanje korisnika, privlačeći i oduševljavajući vašu ciljnu publiku.

2. Dajte korisnicima razlog da vas prate objavljivanjem kvalitetnog sadržaja

Zatim možete objavljivati razne postove: možete da objavljujete slike, GIF-ove, video zapise, bumerange, kvizove u svojoj priči, upute, i još mnogo toga. Izgradite poverenje i uzbuđenje među svojim sledbenicima koristeći visokokvalitetne fotografije, pišući dopadljive naslove, dosledno objavljujući i održavajući jedinstveni stil u celini kako biste se razlikovali od ostalih naloga. Istražite o tome koji hashtagovi su aktuelni i koji su usklađeni sa vašim brendom - hashtagovi mogu biti odličan način za dosezanje nove publike ako se pravilno upotrebe. 

U zavisnosti od vašeg brenda, može biti od koristi da budete smešni ili duhoviti u svom sadržaju. Imajući akutnu svest o tome kako se vaš brend doživljava i trendovima na Instagramu, poslužiće vam prilikom odabira sadržaja za objavljivanje i načina interakcije sa vašom Instagram zajednicom.

3. Iskoristite Instagram u potpunosti

Na kraju, koristite što više mogućnosti koje Instagram nudi, poput Instagram Live-a, IGTV-a, Instagram Stories ili Šopinga na Instagramu. Postoji toliko različitih načina povezivanja sa korisnicima, putem kojih možete organski i autentično podstaći angažovanje i saobraćaj.


Ukoliko vam je potrebna pomoć profesionalaca u izgradnji zajednice oko vašeg Instagram profila, budite slobodni da nas kontaktirate.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako povećati broj pratilaca na Instagramu?

Kako povećati broj pratilaca na Instagramu?

Instagram je trenutno društveni medij broj 1 i mi naprosto ne možemo da se odupremo njegovim čarima!
5 saveta kako da dosadne SEO izveštaje učinite zanimljivima

5 saveta kako da dosadne SEO izveštaje učinite zanimljivima

Dodajte vrednost SEO izveštajima  Mesečni izveštaji o SEO-u su vitalni deo svake SEO strategije, jer pružaju mogućnost za edukaciju...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.