ApaOne blog!

Kontinuirana dominacija TikTok-a u 2022. godini

28
jan
2022
Kontinuirana dominacija TikTok-a u 2022. godini

Da je TikTok aplikacija koja je promenila svet, to nam je svima poznato. Već 2020. godine ova aplikacija je napravila veliki “bum”, ali ono što je zanimljivo jeste da se njena dominacija nastavlja. Veruje se da će i u 2022. godini biti jedna od mreža koje i te kako mogu uticati na bolju pozicioniranost vas kao individue ili vašeg brenda.

Kao jedna od najuticajnijih i najmoćnijih društvenih mreža, TikTok vam daje priliku da kreirate i gledate kratke video snimke do 60 sekundi, i da ih delite sa prijateljima i sa celim svetom.

Kao i ostale društvene mreže, TikTok ima početnu stranu na kojoj možete videti, lajkovati i komentarisati video sadržaj drugih korisnika, zatim deo za obaveštenja, za podatke o profilu i “discover” deo.

Inače, TikTok funkcioniše tako da kad preuzmete aplikaciju, možete da gledate tuđe video snimke, ali dok ne napravite svoj profil ne možete reagovati na njih niti objavljivati.

Pri pravljenju profila, možete izabrati opciju prijavljivanja istog preko Google-a, Facebook-a, Instagram-a ili Twitter-a.

U nastavku blog posta, podelićemo sa vama nekoliko činjenica vezanih za sadržaj, za uticaj koji TikTok ima na druge društvene mreže i za algoritam.

TikTok sadržaj

Sadržaji koji se dele na TikTok-u su veoma raznovrsni – od putovanja, hrane, plesa, sporta, komičnih videa, životinja pa do posla i svakodnevnih situacija. Za uspešan TikTok video bitno je da pratite trendove, kako sa muzikom, tako i sa nastupom, prelazima, trajanjem videa..

Ali najvažnjije je da oslobodite svoju kreativnost i snimate sadržaje koji su zabavni, edukativni ili imaju neku drugu vrednost.

Na vama je svakako da u skladu sa vašim biznisom izaberete kakav sadržaj želite da plasirate na ovu mrežu, ali ono što je sigurno je da, pre nego što krenete sa strategijom i nastupom, razmislite da li se vaša ciljna grupa nalazi na ovoj društvenoj mreži.

TikTok danas koriste uglavnom mlađe generacije - do 25 godina, a nešto slabije i stariji. Ako je vaš proizvod namenjen osobama starijim od 30 godina, dobro razmislite i istražite da li njih ima na TikTok-u i da li će vam pojavljivanje na toj mreži biti od koristi ili ne.

Ako je vaša ciljna grupa na TikTok-u, onda ne propustite ovu mrežu za postavljanje sadržaja vezanih za vaš posao.

Uticaj TikTok-a na druge društvene mreže, blog, mejling listu

S obzirom na činjenicu da svaki sadržaj koji plasirate na TikTok možete da uvežete sa drugim društvenim mrežama - Instagram-om, Facebook-om, ili sa Blogom i Mejling listom, dobra opcija i naš savet bio bi da koristite link tree. U pitanju je jedan link koji vodi ka više drugih. Na već spomenuti link možete prikačiti sve bitne linkove - do vašeg sajta, do newsletter-a, vašeg web shopa, digitalnog proizvoda, Instagrama.. Sve do čega vam je važno da korisnici dođu.

Ukoliko želite da istaknete samo vaš blog ili Instagram nalog onda možete uvezati i samo te linkove.

Naš savet je svakako da ne propuštate ovaj uticaj koji TikTok ima i da ga na najbolji mogući način iskoristite, kada je vaš posao u pitanju.

Takođe, ako kreirate nalog na TikTok-u, a već imate naloge na drugim društvenim mrežama i već izgrađenu zajednicu - odlično je da repostujete vaš sadržaj sa TikToka na te stranice. Na taj način ćete širiti svest o postojanju vašeg naloga i tome da vas ljudi i tu, ako žele, mogu pronaći.

Algoritam TikTok-a

Algoritam je nešto što često zadaje muke korisnicima društvenih mreža. Sa sve većim brojem korisnika postaje teže zadobiti pažnju, te algoritam postavlja pravila.

Šta vam može pomoći da se vaš sadržaj na ovoj društvenoj mreži istakne?

  • Hashtegovi. Kad uzmemo u obzir da TikTok javno pruža informaciju koliko koji hashtag ima pregleda, to možete iskoristiti korišćenjem onih koji su u trendu u tom trenutku. Imajte u vidu da koristite isključivo one koji se uklapaju u vašu (poslovnu) priču.

  • Opisi. Za razliku od opisa na drugim društvenim mrežama koji mogu biti i duži, na TikTok-u je preporučljivo da opis bude kraći, precizniji i što zanimljiviji.

  • Viralni sound. TikTok muzika i zvukovi igraju veliku ulogu, zato vam savetujemo da i kod muzičke podloge birate one koje su u trendu i koje vam ova mreža preporučuje.
    Kada generalno gledano želite da vidite šta je ono što je u trendu trenutno na TikTok-u najbolje da odete na čuveni discover deo i tu vidite šta je ono što se u tom trenutku ističe.

  • Aktivnost publike. Ako pratite publiku i njene potrebe, lakše ćete kreirati sadržaj.

  • Lokacija. Da bi vaš sadržaj bio viđen na lokalnom nivou, obavezno koristite opciju lokacije.

  • Video sadržaj. Sam proces editovanja je jako bitan, kao i finalni proizvod koji na kraju kačite na vaš profil. Zato se potrudite da to bude dobro i kvalitetno i da daje vrednost u vidu zabave, edukacije, inspiracije.. Uložite vreme i vežbajte ovu veštinu, jer će vam kreiranje videa kako za TikTok, tako i za Instagram Reels puno pomoći u sticanju viralnosti i boljoj prepoznatljivosti na društvenim mrežama.

Ako se još uvek dvoumite da li da koristite TikTok u poslovne svrhe, znajte da ova društvena mreža ima veliki potencijal koji može dati doprinos vašem biznisu!

Prema nekim istraživanjima, vreme korisnika ove društvene mreže proleti, pa tako oni provedu dosta vremena gledajući i skrolujući video snimke, što vi svakako možete iskoristiti.

Ako vam se ovaj blog post dopao i ako vam je bio koristan, kliknite ovde i nastavite da čitate blog postove koje smo pisali, a koji pokrivaju najinteresantnije teme u okviru digitalnog marketinga.

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Koliko je copywriting važan za vaš content marketing?

Koliko je copywriting važan za vaš content marketing?

Već ste imali prilike da čitate zašto vredi ulagati u content marketing i kako kreirati
Google Ads Performance Max kampanje – Nove opcije i preporuke

Google Ads Performance Max kampanje – Nove opcije i preporuke

Google je odlučio da nadogradi Performance Max kampanje nizom novih opcija i ponudio je svoje preporuke za efikasnije promovisanje rasprodaja. Nove...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.