ApaOne blog!

Šta je to off-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

27
nov
2020
Šta je to off-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Off-page SEO je jedan od najvažnijih delova uspešne SEO strategije.

Ukoliko želite da rangirate vaš sajt na Google-u, povećate vidljivost vašeg brenda i organski saobraćaj na sajtu, potrebno je da gledate i dalje od svog sajta. 

 

Šta je off-page SEO?

Ukratko, to su sve SEO taktike koje se odvijaju van vaše veb lokacije. Često se off-page SEO poistovećuje sa izgradnjom veza (backlinking), ali off-page SEO je skup mnogo više taktika koje se koriste kako bi se stekla prednost nad konkurentima. 

Koje su to još taktike koje spadaju u off-page SEO? U tu kategoriju spadaju i stvaranje brenda, stvaranje citata, marketing sadržaja, društveni mediji i još drugih taktika koje igraju važnu ulogu u celokupnoj SEO strategiji.

Ovi signali upućuju pretraivače i korisnike na vašu stranicu kao stranicu sa autoritetom, a koriste se i kao ključni faktori poverenja i relevantnosti.

Još jedna deo celokupne SEO strategije se često pogrešno poistovećuje sa off-page SEO - tehnički SEO.

Pa hajde da definitivno razgraničimo šta je SEO na stranici (on-page), šta SEO van stranice (off-page), a šta tehnički SEO (technical).

 

Razlika između on page, off page i technical SEO

SEO na stranici pokriva taktike koje se koriste na samojj veb lokaciji i koje pomažu pretraživačima da bolje razumeju i rangiraju sadržaj. Od stvaranja sjajnog sadržaja na veb lokaciji, optimizacije oznaka naslova, metatagova i H tagova do internog povezivanja, optimizacije slika i još mnogo toga - sve to spada u SEO na stranici.

SEO izvan stranice uključuje one taktike koje se odnose na aktivnosti sprovedene van vaše veb lokacije. Izgradnja linkova se često smatra glavnom taktikom van stranice, ali to takođe uključuje taktike kao što su marketing sadržaja, društveni mediji, pojavljivanje u podcast-ovima, pregledi sletanja, stvaranje lokalnih citata i još mnogo toga.

Tehnički SEO obuhvata one stvari koje direktno utiču na indeksiranje i indeksiranje vaše veb stranice pomoću pretraživača. Neki tvrde da ovo spada u SEO na stranici. Međutim, takođe se široko smatra disciplinom: optimizacija brzine veb lokacije, strukturirani podaci, kanonizacija, hreflang i još više, svi kao klasa kao tehnički SEO.

Sada kada smo to razgraničili, hajde da vidimo koji su to off-page SEO faktori.

 

Off-page SEO faktori:

Beklinkovi

Možda i najvažniji, ali svakako ne jedini ff-page SEO faktor jesu beklinkovi. Pre svega broj i kvalitet beklinkova determiniše kvalitet vaše off-page optimizacije. Što više linkova od relevantnih sajtova dobije vaš sadržaj, google će vašem sajtu dodeliti veći autoritet domena, što će direktno uticati na poboljšanje vaše pozicije u pretrazi.

Kako bi se to postiglo, postoji nekoliko organskih pristupa kojima se mogu dobiti vidljivi rezultati.

To su gostujući blogovi, predstavljanja u industrijskim trgovinskim publikacijama, traženje kontakata u istoj sferi delatnosti koji bi rado podelili vaš sadržaj itd.

Autoritet domena

Autoritet domena je još jedna stavka koja može značajno uticati na rangiranje vašeg sajta. To je neka vrsta ocene koju vaš domen dobija od pretraživača. Tako, sajtovi sa višim autoritetom domena imaju vćeu šansu da se rangiraju na višim pozicijama u rezultatima pretrage nego sajtovi sa nižim autoritetom domena. 

Faktori koji utiču na autoritet domena su na primer: koliko dugo imate svoj naziv domena, istoriju imena domena, broj beklinkova, broj 404 stranica, itd. 

Promocija na društvenim mrežama

Iako ne postoji potvrda ili eksplicitan dokaz da interakcije na društvenim mrežama utiču na rangiranje vaših stranica na pretraživačima, interakcije su na društvenim mrežama su ipak veoma važne. Objave koje generišu mnogo klikova će svakako pomoći da se poveća saobraćaj na sajtu i da se prikupi mnogo podeljenih linkova.

Postoji još dosta bitnih faktora za off-page SEO kao što su organski promet na sajtu, spominjanje brenda (da, Google algoritmi su toliko sofisticirani da prepoznaju i samo spominjanje vašeg brenda i kada on nije linkovan), recenzije (ocene posetilaca - što više pozitivnih recenzija, to su veće šanse za bolje rangiranje), otvaranje i optimizacija Google My Business naloga (izuzetno bitno za lokalnu pretragu), i mnogi drugi. 

 

ZAKLJUČAK

Za optimizaciju sajta nije dovoljno samo urediti sadržaj na svom sajtu, istražiti ključne reči, ponuditi relevantan i kvalitetan sadržaj. Neophodno je preduzeti određene korake i van svoj sajta, a da biste to uspešno uradili neophodno je da ste stalno prisutni, pogotovo ako ste u početnoj fazi kreiranja brenda. Off Page optimizacija je definitivno bitan faktor u marketing strategiji. Nemojte ga ignorisati.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

4 razloga zbog kojih je video sadržaj neophodan tvom biznisu

4 razloga zbog kojih je video sadržaj neophodan tvom biznisu

Odavno smo ušli u eru digitalne transformacije, gde se informacije prenose gotovo brzinom svetlosti. Za biznise ovo znači...
Tri SERP saveta za dobar SEO

Tri SERP saveta za dobar SEO

SEO optimizacija je postala sveta reč marketinga i svi koji iole žele raditi dobar posao za internet marketing...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.