ApaOne blog!

SEO analiza konkurencije

12
feb
2021
SEO analiza konkurencije

SEO analiza konkurencije je od velike važnosti za uspešnost vaše SEO strategije.
To je proces kategorizacije i procene konkurencije, da bismo bolje razumeli njihove prednosti i mane u odnosu na nas.


Ako želite da povećate vidljivost vaše stranice na pretraživaču, stopu kliktanja na reklame (Click Through Rate) i efikasnost ključnih reči pretrage, to znači da morate da zauzmete prostor koji popunjava konkurencija.


Evo i kroz kojih pet faza u SEO analizi konkurencije morate proći:

1. Definisanje konkurencije

Pre početka opširnije analize potrebno je jasno definisati konkurenciju, odnosno odrediti sa kim se merimo.
Ono što je neophodno je od početka biti realan u izboru konkurencije, kako bi se dobili što relevantniji i korisniji rezultati.

Konkurencija sa kojom imamo nameru da se poredimo može da se vremenom menja. U slučaju našeg napredovanja u odnosu na konkurenciju, možemo definisati nove konkurente sa ciljem što preciznijeg poređenja sa ostalima u svojoj ”klasi”.

Dobar odabir konkurencije je jako bitan zbog cilja koji želimo da ostvarimo. Važno je i jasno odrediti kontekst u kom se koristi ključna reč.

2. Distribucija i efikasnost ključnih reči

Istraživanje ključnih reči ima za cilj pronalaženje svih potencijalnih izvora poseta sajtu. Temeljnim istraživanjem definišu se primarne ključne reči, zatim sekundarne ključne preko kojih se može očekivati dodatna i ciljana posećenost sajta.

Nije poenta u količini ključnih reči nego o njihovom kvalitetu.
Bitna je “težina” ključnih reči, da budu prepoznatljive i njihova raznolikost.

3. Analiza konkurencije

U ovoj fazi potrebno je ustanoviti gde leže šanse za zauzimanje boljeg položaja u odnosu na konkurenciju.
Potrebno je ukucati u pretraživač ključnu reč. Svi sajtovi koji izađu na prvoj strani su potencijalni konkurenti.

Analiza ovih sajtova je veoma bitna:

- Na koji način je konkurent postigao svoj uspeh
- Šta radi dobro a šta loše.
- Tematika sadržaja
- Tip sadržaja (Blog, newsletter)
- Učestalost postova - ugledati se na konkurenciju


Na pitanja “Kako biti bolji od konkurencije?” I “kako osvojiti i zadržati bolju poziciju na pretraživaču?” odgovor je zaista jednostavan. BUDITE BOLJI OD KONKURENCIJE!

4. Tehnička ispravnost web stranice

Tehničko stanje internet stranice mora biti na najvišem nivou, jer User Experience (iskustvo korisnika) direktno utiče na broj posetilaca.

Svaki deo sajta mora biti u potpunosti funkcionalan. Od velike je važnosti da ne postoje neispravni linkovi, odnosno da se nigde ne javlja 404 error (Page not found), jer on ostavlja veoma negativan utisak kod korisnika.

Pored toga, web stranica mora brzo da se učitava, a pre svega na brzinu utiče optimizacija sadržaja koji je prikazan u datom trenutku. Pod time se podrazumeva to da sva grafika mora biti optimizovana shodno svojoj upotrebi.

Pretraživači, kao što je Google, koriste tehničku ispravnost web stranice kao jedan od kriterijuma u rangiranju rezultata pretrage. Stranice sa lošim tehničkim performansama će sigurno biti lošije pozicionirane u odnosu na one koje omogućavaju korisniku brzo i lako korišćenje.

U ovoj fazi je dosta korisno učiti iz grešaka konkurencije, jer iz perspektive korisnika lako mogu da se uoče neki nedostaci na konkurentskoj stranici i prostor za poboljšanje u odnosu na njih.

Uvek treba težiti najboljim mogućim tehničkim karakteristikama web stranice.

5. Analiza backlink-ova

Deo kompetitivne analize svakako treba da bude analiza backlink-ova.

Odabir stranica koje poseduju link ka našem web sajtu.

Bitno je identifikovati sajtove koji su imali kontakt sa konkurencijom ili sa istom industrijom, jer su tada veće šanse da oni prikažu link na tvojoj stranici, pogotovo ako ranije ili i dalje imaju link ka konkurenciji.

Na isti način potrebno je i analizirati svoj sajt kako bi na vreme identifikovali veze koje su se nedavno izgubile. Ovo bi trebalo ponavljati na mesečnom nivou kako bi ostali u kontaktu.

Preporučljivo je da se analizira raznovrsnost i kvalitet linkova koji vode na konkurentsku stranicu.
Od velike važnosti je da linkovi koji vode ka našoj strani ne budu okarakterisani kao SPAM.

Kad je reč o raznovrsnosti linkova (veza), poželjno je linkovi koje delimo ne vode svi na istu stranicu ili da ne dolaze od jednog izvora. Takođe, same stranice koje poseduju backlink ka našem sajtu trebaju biti raznovrsne (po formatu, da nemaju tipski tekst).


Analiza sajta konkurencije uopšte nije lak i jednostavan proces. Od velikog je značaja za dalje poslovanje kao i rangiranje na pretraživaču.

Ukoliko vam je potrebna analiza vašeg sajta, sajta konkurenata ili pronalaženje novih konkurenata slobodno nas kontaktirajte.


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Dobrodošli u svet iz našeg ugla

Dobrodošli u svet iz našeg ugla

Ideja o ovom blogu rodila se još davnih dana. Mislili smo, dogovarali se, kretali, ali nam se plan uvek nekako...
Aplikacija eUtisak

Aplikacija eUtisak

  ČEMU JE NAMENJENA APLIKACIJA eUTISAK je interaktivna multifunkcionalna aplikacija namenjena unapređenju Vašeg poslovanja. Aplikacija je namenjena za tablet računare i prilagodljiva...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.