ApaOne blog!

Razlika između „Reach“ i „Impressions“

24
avg
2018
Razlika između „Reach“ i „Impressions“

Ti čuveni Social Media termini: engagement (interakcija), impressions (impresije), reach (doseg),... bez njih ne možemo da pratimo uspeh naših kampanja na društvenim mrežama. Mnogi su zbunjeni ovim terminima, naročito ako se ponekad koristimo srpskim a ponekad engleskim rečima, i onda upadnemo u sopstvenu zamku.

Sadržaj koji objavimo na društvenim mrežama možemo da pratimo upravo kroz impresije, interakciju i domet. Da bismo u svakom momentu znali kako se „kotira“ naša objava, moramo sa ovim terminima biti na „Ti“. Ako smo na „Vi“, nikada nećemo osetiti ono „svetlo na kraju tunela“.

Šta predstavlja Reach a šta Impressions?

Kada je reč o dve najpopularnije mreže – Fejsbuku i Instagramu, Reach i Impressions imaju gotovo isto značenje. Reach se odnosi na ukupan broj ljudi koji su videli vašu reklamu ili objavu. Impressions prikazuje koliko puta se vaša objava prikazala na ekranu. Dakle, Impressions je uvek veći od Reach-a i to je najjednostavniji način da zapamtite na šta se odnosi koji termin. :)

Na Instagramu je, kao što smo rekli, veoma slična situacija – Reach predstavlja ukupan broj jedinstvenih profila koji su videli objavu, a Impressions predstavlja ukupan broj korisnika koji su videli vašu objavu. To znači da objava može na primer tri puta da se prikaže jednom jedinstvenom profilu, Reach nam je u ovom slučaju 1 a Impressions 3.

Šta je važnije?

Svakako da nam je važna i jedna i druga brojka. Na osnovu Reach-a možemo da proverimo i kakva je interakcija korisnika sa našom objavom. Interakcija označava broj lajkova, share-ova, komentara na određenu objavu.

Važna su nam oba parametra za praćenje objava i reklama. Na primer, ako imamo veliki Reach a malo interakcija sa objavom, možemo da pretpostavimo da sadržaj naše objave nije adekvatan. Kada je reč o impresijama, najinteresantnije ih je pratiti konstantno tokom plasiranja neke reklame – ako ih je malo, znači takođe da da sadržaj nije primamljiv ciljnoj grupi, bilo da je do vizuala ili teksta objave.

Fejsbuk i Instagram vam nude pristup analitici, tako da pored impresija i dosega možete da imate uvid i u mnoge druge statistike: na primer, na Fejsu možete da vidite koliki je organski a koliki plaćeni Reach, na Instagramu možete da ispratite sa koje lokacije dolaze profili koji vas prate, da li vas prati više muškaraca ili žena, kojim danima je vaš profil najposećeniji i slično.

Zvuči interesantno, ali nimalo naivno.

Mudro upravljajte svojim nalozima na društvenim mrežama. ;)


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Studija slučaja: Marigold prirodna kozmetika

Studija slučaja: Marigold prirodna kozmetika

Zadatak: Klijent Marigold bavi se proizvodnjom, prodajom i distribucijom prirodne kozmetike, biljnih i eteričnih ulja. Cilj...
Mit o Google faktorima za optimizaciju

Mit o Google faktorima za optimizaciju

Sigurno ste već mnogo puta čuli za čuvenih Google-ovih 200 faktora za rangiranje (200 Google ranking factors). Međutim,...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.