ApaOne blog!

Možda ne poznajete svoju publiku onoliko dobro kao što mislite

18
jun
2021
Možda ne poznajete svoju publiku onoliko dobro kao što mislite

Ko su zapravo vaši kupci (publika) ? Više od skoro bilo čega drugog, vaša sposobnost da odgovorite na ovo pitanje odrediće uspeh ili neuspeh vašeg poslovanja.

Kada već neko vreme prikazujete oglase, lako ćete dobiti jasniju sliku vašeg poslovanja. Shvatili ste svoj marketing i znate ko su vaši kupci, kako im se plasirati i šta možete očekivati od svojih kampanja.

Ili, bar mislite da znate.

Jedna od tajni dugoročnog uspeha u oglašavanju jeste konstantno testiranje. Potrebno je da budete svesni da se tržišta menjaju, a algoritmi ažuriraju. Događaji u svetu takođe utiču na uspeh u oglašavanju. Vaša publika se neprestano razvija, a ako želite da postignete dobre rezultate iz svojih kampanja, morate da evoluirate sa njima. 

 

Testiranje nove publike

Ponekad jednostavno ne razumete svoje kupce onoliko dobro kao što mislite. Marketinške kampanje se grade na određenoj viziji vaših kupaca. Čak i ako je ta vizija tačna, možda neće obuhvatiti sve vaše potencijalne kupce, pa je uvek vredno istražiti dodatne mogućnosti.

Ako niste odvojili vreme da stvarno razmislite i izgradite ličnosti kupaca, možda zapravo dovoljno ne poznajete svoje kupce. Da biste ih zaista upoznali, potrebno je da redovno budete upućeni u sve podatke o svojim kupcima. Analizirajte njihovo ponašanje. Pronađite načine da personalizujete svoje oglase prema njihovim potrebama. Identifikujte novu potencijalnu publiku za testiranje. Postoji bezbroj načina za korišćenje podataka o kupcima za poboljšanje oglašavanja.

 

Nova vs. stara publika

Jedan od naših klijenata se bezuspešno trudio da dobije broj kupovina koje su mu potrebne od Facebook oglasa po realnoj ceni. Samostalno je pokušao da upotrebi različite strategije i na kraju je ostao bez svih opcija.

Nakon procene njegovih kampanja i ciljne publike, shvatili smo da postoji nekoliko potencijalnih tipova publike koja nije bila testirana. Dakle, pokušali smo da testiramo neke nove opcije ciljanja, podešavajući različite tipove kampanja za ponovno ciljanje i izgrađujući specifičnu publiku.

Nije bilo potrebno da prođe dugo vremena da se naši napori isplate. Prihod je povećan za 30%, a najbolje od svega je što se povraćaj troškova oglašavanja udvostručio.

Nova publika je tako nadmašila staru i to ogromnom razlikom, a ovo otkriće je dovelo do rekordne prodaje po nižim troškovima. Zašto? Zato što smo izdvojili vreme da istražimo nove opcije i testiramo dodatnu publiku.

Naravno to ne znači da će ova strategija kod svake publike uspeti. Naša agencija je imala i jedan udeo neuspeha, ali je ključno bilo to što smo nastavili da testiramo. Normalno je da ponekad postignete odlične rezultate, ponekad ne, ali sve dok se konstantno usavršavate i nastavite da koračate napred, na kraju ćete uvek pobediti.

 

Zaključak

Nikada ne pretpostavljajte da ste potpuno shvatili svoj marketing. Ukoliko konstantno ne testirate novu publiku, budite svesni da propuštate velike mogućnosti. Vaše tržište se neprestano menja, a vi morate da mu se prilagodite.

Otkrivanje nove publike može potrajati, ali otključavanje novog tržišnog segmenta je vredno truda.

Naravno, ovo nije jedini način da poboljšate kampanje vašeg online poslovanja. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da otkrijete sav skriveni potencijal u vašim kampanjama, budite slobodni da nas kontaktirate, a naš tim će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.




Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta sve treba uraditi pre pokretanja online prodavnice

Šta sve treba uraditi pre pokretanja online prodavnice

Uradili ste istraživanje i na osnovu rezultata razvili strategiju i plan poslovanja, te odlučili da pokrenete...
Da li je neophodno napraviti i Instagram marketing plan?

Da li je neophodno napraviti i Instagram marketing plan?

Ukoliko je Instagram deo social media strategije (a sigurni smo da jeste, jer ako nije, u startu imamo...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.