ApaOne blog!

Kada vredi ulagati u Facebook oglase?

19
maj
2022
Kada vredi ulagati u Facebook oglase?

Internet marketing je odavno preuzeo primat u savremenom reklamiranju proizvoda i usluga. U tom domenu društvene mreže dobijaju sve veću pažnju i dospevaju u samu žižu interesovanja kako kupaca tako i prodavaca. Gotovo svaki se proizvod ili usluga danas mogu vrlo lako plasirati putem društvenih mreža. Samo je pitanje koji je pravi način vođenja kampanje. Facebook marketing je način da, u zamenu za ulaganje određenog novčanog iznosa, doprete do šire publike i predstavite im svoju firmu ili ponudite uslugu koju prodajete. Funkcioniše po principu plaćenog reklamiranja objava odnosno prikazivanja objava ciljnoj publici u skladu s kriterijumima koje sami odredite i za iznos budžeta koji takođe sami određujete. U 2022. godini, Facebook (i njegova sestrinska platforma, Instagram) je postao pay-to-play tržište, što znači da je sada ključ u ulaganju. Bez obzira da li osnivate novu kompaniju ili ste dobro uspostavljen brend, moraćete da razmislite o plaćanju angažmana preko društvenih platformi. Shodno rečenom nameće se pitanje kada je pravo vreme uložiti novac u oglašavanje i kako ga rasporediti? Zato smo odlučili da se danas malo više pozabavimo ovom temom i to kroz nekoliko ključnih parametara.

Pravilan pristup novim brendovima

Svaka kompanija mora početi negde sa društvenim medijima. Ako ste novi brend, možda ste pod pritiskom da rastete – i to brzo. Od We Are Social saznali smo da organski angažman za postove na stranici može da varira od 0,05% do 0,29%. Sa tim užasno niskim stopama, biće vam teško da vodite svoj društveni sadržaj čak i sa velikim brojem pratilaca. Najpre možete probati sa korišćenjem besplatne funkcije „Pozovi da pratite“ za stranice. Međutim, funkcija ,,Pozovi da pratite“ dolazi sa ograničenjima. Jedna od mana je što možete pozvati samo 200 prijatelja dnevno. To znači da morate da izaberete lične prijatelje, a oni možda nisu vaša ciljna publika. Ova taktika verovatno nije relevantna za brendove koji žele da dostignu veći nivo. Druga opcija je svakako plaćeno oglašavanje kojim ćete dobiti vše benefita kao što su:

  • brzo prikupljanje ciljane publike;
  • proširivanje postojeće publike;
  • mogućnost kreiranja ponovnog oglašavanja na osnovu postojećih podataka.

Kontinuirano ulaganje u kampanju

Ukoliko se već radi o brendu koji je afirmisan i ima izgrađen neki status na društvenim mrežama, onda svakako treba nastaviti kontinuitet dobrog pozicioniranja. Kao što smo već pomenuli u prethodnom paragrafu, organski doseg objava je minimalan, pa i ako imate već solidnu publiku, ne oklevajte da ulažete u nadogradnju. Jer vaše objave neće biti vidljive vašim pratiocima onoliko koliko je potrebno za dobru prodaju. Iako ste dobro pozicioniran brend, plaćenim oglašavanjem postići ćete:

  • dosledno prisustvo na društvenim mrežama;
  • predstavljanje brenda široj publici;
  • izdvajanje od konkurencije.

Kreiranje strategije

Da bi se kreirala dobra strategija neophodno je ispratiti tri važna koraka:

1. Počnite od šire publike, ne morate ciljati odmah usko, napravite kampanju sa širom publikom, a kasnije na osnovu angažovanja oglasa, možete izvršiti selekciju.

2. Kreirajte remarketing publiku – na primer, vaša prva kampanja cilja široku publiku pomoću video oglasa. Odatle možete da kreirate publiku za ponovno oglašavanje na osnovu: lajkova, komentara, deljenja, čuvanja. Ovo taktičko angažovanje će vam omogućiti da dosegnete široku publiku u velikom obimu, a zatim ponovo upoznate angažovane korisnike sa svojim brendom na isplativ način.

3. Nemojte koristiti samo promotivne postove - sačuvajte promotivne postove za svoje lojalne kupce ili toplu publiku za ponovno oglašavanje.

Bez obzira u kojoj se fazi nalazi vaš brend, od vitalnog je značaja da ostanete u toku sa strategijama i taktikama koje mogu da dopune vaše organske napore. Kreirajte plaćenu i organsku strategiju društvenih medija koja ima smisla za vaš brend i budite dosledni u svojim ciljevima, a rezultat će zasigurno biti vidljiv.


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Koje je najbolje vreme za objavljivanje na Instagramu i koliko često to treba da radite?

Koje je najbolje vreme za objavljivanje na Instagramu i koliko često to treba da radite?

Instagram, kao i marketing društvenih medija uopšte, je ekosistem koji se stalno razvija. A postizanje najboljeg angažovanja na Instagramu...
Chat bot - roboti preuzimaju stvar?

Chat bot - roboti preuzimaju stvar?

Vrlo je verovatno da ste do sada imali priliku da se susretnete sa aplikacijom četbot (chat bot), koja...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.