ApaOne blog!

Facebook i Web sajt Reviews – lična karta vašeg poslovanja

16
mart
2018
Facebook i Web sajt Reviews – lična karta vašeg poslovanja

Sećate se kako su se nekada prenosili utisci o nekom proizvodu ili usluzi?

Bilo da ste zadovoljni ili nezadovoljni, poruke su se prenosile „od usta do usta“. Ukoliko ste imali samo reči hvale za proizvod ili neki brend, vaš najuži krug ljudi bi na osnovu toga stvorio sličnu viziju o tom istom proizvodu ili brendu.

Složićete se, to isto se radi i dan danas. Mada, pojavom društvenih mreža i drugih online platformi, pojavilo se novo mesto za prenošenje pohvala/pokuda. Svako ima prava da da ocenu i napiše komentar na web sajtu i najpopularnijoj društvenoj mreži, Fejsbuku. I, ljubitelji Interneta maksimalno koriste svoje pravo da „sude o drugima“.

Došlo je vreme da taj sud pređe u korist brendova i kompanija koje postoje online.

Kako se „ostavlja“ review na Fejsbuku?

Prvenstveno, u podešavanjima je neophodno kliknuti na Edit page i uključiti („on“) opciju Show reviews. Tek tada svi posetioci stranice moći će da daju ocenu i uz nju napišu komentar. Ukupna ocena se vidi sa gornje desne strane na vašoj stranici.

 

Vaši pratioci na vrlo jednostavan način mogu da ostave Review – na samom vrhu stranice, ispod cover fotografije, pored opcije za lajkovanje i preporuku, stoje tri tačke, na koje kada se klikne izlazi padajući meni gde svaki korisnik ima opciju da klikne na Write a Review. Tada može da da ocenu za vaše poslovanje i napiše komentar.



Ne plašite se negativnih komentara

Sto ljudi, sto ćudi. Ukoliko zaista nudite nešto kvalitetno, nema razloga za strah. Glavu gore i opciju Show Reviews stavite na on. Međutim, tu nije kraj.

Neophodno je dobro upravljati ocenama i komentarima.

Na koji način?

Na svaki Review neophodno je odgovoriti. Na taj način se pokazuje da vam je stalo do svakog postojećeg pa i potencijalnog klijenta.

Dešavaće se da bude i slabijih ocena ili negativnih komentara. Na njih je posebno potrebno odgovoriti i postupiti mudro: zahvaliti se na oceni i komentaru jer je svaki komentar značajan i doprinosi boljem kvalitetu proizvoda ili usluge. U ovakvim situacijama je takođe moguće pitati osobu koja je ostavila komentar šta im se nije dopalo i šta je ono što bi oni voleli da vide kod vas u budućnosti. Na taj način se pokazuje da vam je stalo do svakog pojedinca.

Kada kao Review dobijete dobru ocenu i pozitivan komenatar, uvek je potrebno zahvaliti se. Jer svaki dobar Review je vaša dobra reklama.

Reviews na web sajtu

Kako ova opcija postoji na Fejsbuku, tako postoji i na web sajtu. Pre nastanka društvenih mreža, ocene su se češće davale na sajtovima. Ali, i danas je česta pojava ostavljanja ocena i pisanja komentara na sajtovima. Važi isto pravilo kao i za Fejsbuk: na sve komentare je potrebno odgovoriti, jer svaki posetilac vašeg web sajta može postati potencijalni kupac.

Upravljanje ocenama i komentarima vam oduzima mnogo vremena?

Da bi Reviews zaista činili vašu ličnu kartu, neophodno je stalno ih pratiti i odgovarati na njih. Znamo da to iziskuje mnogo vremena, naročito ako imate više stranica ili sajtova, pa se desi da neke komentare prosto zaboravite. Stručna pomoć je uvek dobrodošla, u ovom slučaju, oni koji se bave marketingom na društvenim mrežama mogu biti vaši pravi vilenjaci. :)


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Na klik do klijenta

Na klik do klijenta

Iako predstavlja relativno novi fenomen, društveni mediji su postali suštinski značajna komponenta ljudskih resursa, marketinga, potrošačkih usluga i...
Šta je SEO i kako napisati sadržaj za web sajt koji će se dobro pozicionirati na Googlu?

Šta je SEO i kako napisati sadržaj za web sajt koji će se dobro pozicionirati na Googlu?

Za početak je najbolje da vam objasnimo pojmove kao što su prirodni saobraćaj i SEO content (sadržaj) da biste bolje...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.