ApaOne blog!

Apple menja privatnost – kako će to uticati na marketing i na marketing stručnjake?

06
sept
2021
Apple menja privatnost – kako će to uticati na marketing i na marketing stručnjake?

Iz Apple-a je stiglo obaveštenje u vezi sa novinama koje se tiču ličnih podataka korisnika i njihove upotrebe na IOS 15, iPadOS 15, macOS Monetery i na watchOS 8 uređajima. Koje promene su u pitanju, šta to tačno znači za marketing sektor i za marketing stručnjake i da li će se uspostaviti neke konkretne promene – pročitajte dalje u blogu.

Zaštita naših podataka od trećih lica

Do sada, marketing agencije zajedno sa svojm stručnjacima mogli su, naizgled lako, da kreiraju personalizovane oglase. Dok postoji Identifer for Advertising (IDFA) – vrsta identifikacionog koda koji je vezan isključivo za korisnike iPhone telefona, tako nešto je bilo moguće realizovati. Naše podatke, koji su stvarali reklame, prikupljale su aplikacije, pa su kasnije te sakupljene informacije spajane sa prikupljenim podacima koje su skupile druge aplikacije. Voila! Eto oglasa.

Po novim izmenama, sada je potrebno da korisnik konkretnog telefona dobije direktno pitanje da li pristaje da deli svoje podatke sa drugim aplikacijama, tačnije tražiće se jasan odgovor na pitanje da li se daje dozvola za praćenje internet aktivnosti. Ukoliko je odgovor negativan, automatski je teže kreirati personalizovanu reklamu.

Dakle, Apple navodno ukida IDFA praćenje.

Na konkretnim mestima, to znači šta?

U mejl aplikaciji, Mejl zaštita privatnosti se odnosi na to da pošiljaoci poruka ne mogu preko IP adrese da znaju kada otvaramo mejlove, pa je „maskiraju“ kako ne bi bila povezana sa nekim drugim aktivnostima, niti bi trebalo da postoji mogućnost da se utvrdi lokacija.

To tačno znači da će od ove godine Intelligent Tracking Prevention biti jači tako što će skrivati IP adresu korisnika od tragača. IP adresa korisnika se, dakle, ne može koristiti kao jedinstveni identifikator za povezivanje aktivnosti na web lokacijama i stvaranje profila iz dobijenih informacija.

Kakve promene se dešavaju sa iCloud-om?

iCloud je jedna velika datoteka koja postoji kako bismo u telefonu mogli da čuvamo fotografije, dokumente, videe, muziku, aplikacije, lokaciju i drugo, sa ciljem da ih čuvamo i delimo dalje. Icloud može da pomogne, takođe, i u traganju za mobilnim uređajem.

U najavi je da će iCloud+, bez dodatnih troškova, da omogući određene premium dodatke, zajedno sa iCloud Private Realy-em, Hide My Email-om i HomeKit Secure Video support-om.

Pojedine promene odnosiće se i na obradu Siri audio zvuka (briga o neželjenim audio snimcima), a aktiviraće se i App Privacy Report, preko koga će korisnik moći da vidi koliko puta je aplikacija koristila dozvolu, koja je prethodno data, za deljenje podataka (recimo fotografija i lokacija), i to u poslednjih sedam dana.

Kako će promene uticati na marketare?

Cilj svih marketing stručnjaka je da preduzmu akciju koja će uticati na krajnje korisnike. Naravno da nije sve tako crno-belo, pa samim tim ni ova priča „ne pije vodu“ u tom pravcu.

Naime, neki marketari su već pokrenuli polemiku u čijem središtu su sve kampanje i aktivnosti koje oni žele da njihova ciljna grupa preduzme. Ako se uzme holistički pristup gledanja na priču, jasno je zašto njena celina mora da zauzme svoj kontekst.

John Story iz „Acoustic“-a pojednostavio je priču za marketing prodručje, podsetivši na to da je poverenje između marketara i korisnika prva i poslednja stvar u saradnji. Ona, bez obzira na trendove, mora da se gradi, nadograđuje i neguje.

Sa druge strane, Story je možda bio preblag u prognozama koje govore o tome da li će, i na koji način, promene u Apple-u uticati na marketing: „Za sada, objava iz Apple-a nije ni striktno dobra ni striktno loša za marketare – samo moramo da se prilagodimo, kao što uvek radimo (But for now, Apple’s announcement is ultimately neither a good nor a bad thing for marketers — we just need to adapt, like we always do).

Na kraju, imajte na umu da u ovom momentu vaša ciljna grupa veliku pažnju posvećuje tome da se uključi i bude oprezna i trezvena u procesu davanja svojih podataka kako bi deo marketinga i dalje mogao da se zasniva na personalizovanim kampanjama. Tako će, sigurno, biti i u budućnosti.

 

 


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Studija slučaja: Uzoni.rs

Studija slučaja: Uzoni.rs

Uzoni.rs je web sajt zamišljen za spajanje ponuđača usluga i potencijalnih korisnika, na teritoriji gradova Beograd...
SEO optimizacija sadržaja – kako do organskog reach-a

SEO optimizacija sadržaja – kako do organskog reach-a

Ključne reči su osnov postojanja pretraživača; to su reči ili fraze koje koriste ljudi kada traže nešto na...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.