ApaOne blog!

Trendovi digitalnog marketinga za 2018. godinu

08
dec
2017
Trendovi digitalnog marketinga za 2018. godinu

Bliži se kraj 2017. godine i oni koji se bave marketingom već razmišljaju o marketinškim kampanjama koje ih čekaju u godini koja je pred nama. Mnogi se pitaju: „Da li nastaviti sa strategijama iz 2017. godine ili se podvrgnuti promenama?“
Predstavljamo vam 6 trendova iz digitalnog marketinga prema Kuno creative, koje već ovog momenta možete da krenete da implementirate.

Personalizovani sadržaj

Više od polovine B2B kupaca oslanja se na sadržaj (content is the king!)! Štaviše, 47% njih se odlučuje da pregleda tri do pet delova sadržaja pre nego što se odluče da angažuju predstavnike prodajnog tima. Očito je da je sadržaj baš taj koji daje otkucaje srca jednoj marketinškoj kampanji. Ali, kako digitalni marketing sazreva, isto tako je i sa sadržajem. Jedan od najvažnijih faktora u kreiranju sadržaja koji privlači kupce jeste personalizacija – posebno obraćanje kupcima koje je prilagođeno svim njihovim potrebama. Zato uvek dobro moramo definisati ciljnu grupu, znati njihove navike, želje. Naprosto, moramo ući u svaku poru njihovog života da bismo kreirali sadržaj koji „prodaje“.

SEO & sadržaj – dva tela, jedna duša

Istraživanja od strane BrightEdge pokazala su da 97% onih koji se bave digitalnim marketingom veruju da su se SEO i sadržaj stopili u jednu funkciju - dva tela a jedna duša. Spajanjem ova dva „ tela“ se dobijaju tri ključne stavke koje žele da postignu svi oni koji se bave digitalnim marketingom: interakciju, angažman i povećan saobraćaj (na web sajtu, društvenim mrežama). 

Marketing na društvenim mrežama – odredite fokus

U narednim godinama, očekuje se da poznavaoci digitalnog marketinga najveći deo svog (radnog) vremena provedu upravo na društvenim mrežama. Kao rezultat toga, povećaće se budžeti za društvene mreže. Ono što je ključno za ovu ekspanziju jeste gledanje sveta iz perspektive kupca: želimo da se poruka našeg brenda nađe pred onima koji su za nju zainteresovani? Naravno! Zato će se pažnja tokom 2018. godine usmeriti na definisanje budžeta i odlaska poruke baš tamo gde treba, baš tamo gde je i očekuju!

Video – zvezda danica digitalnog marketinga

Ekspert digitalnog marketinga James McQuivey procenjuje da je jedan minut video sadržaja ekvivalentan milionu reči. Video će tek obeležiti budućnost i pravce digitalnog marketinga. Istraživanja pokazuju da će do 2019. godine predstavljati više od 80% ukupnog Internet saobraćaja.

Mobilni marketing – novi algoritam za mobilnu pretragu

Investicije u mobilni marketing proteklih godina su bile zaista na zavidnom nivou, a očekuje se da će se do 2020. godine investiranje u ovu vrstu marketinga udvostručiti. Google je objavio da će početkom 2018. godine uvesti novi algoritam za mobilnu pretragu. Sa ovom promenom, Google će primarno da indeksira mobilni sadržaj i na osnovu toga će da odluči kako će da „rangira“ rezultate pretrage.

Digitalno oglašavanje

Ukoliko se do sada niste angažovali oko digitalnog oglašavanja, 2018. godina je godina za to! Budući da je navedeno da će se povećati budžeti za oglašavanje na društvenim mrežama, to važi za svaku digitalnu platformu. Kako ćete znati koja je prava platforma za vaše oglašavanje? Istražite na kojim mrežama je vaša ciljna grupa prisutna, rasporedite svoj budžet za svaku od njih i razmotrite kojoj mreži treba posebnu pažnju da posvetite. Možda ćete se iznenaditi!

Prošlost ne sme biti oslonac!

Svet Internet marketinga se jako brzo menja. Stoga, nemojte se oslanjati na trendove iz 2017, ili neke još dalje godine. Ukoliko niste krenuli sa planiranjem, učinite to već danas i razvijte strategiju za 2018. godinu u kojoj će vaš digitalni marketing da zablista, baš kao u novogodišnjoj noći!

 


Kategorija: Trendovi i primeri

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako ispričati priču o svom brendu?

Kako ispričati priču o svom brendu?

Pričanje priče ili storytelling jedan je od najefikasnijih načina reklamiranja u današnje vreme. Uz pomoć lične priče o...
Zašto vredi ulagati u content marketing?

Zašto vredi ulagati u content marketing?

Vlasnici biznisa postaju sve više svesni važnosti online marketinga za njihovo poslovanje. Vremenom je postalo jasno...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.