ApaOne blog!

Explore Feed na Facebook-u – biti ili ne biti?

20
okt
2017
Explore Feed na Facebook-u – biti ili ne biti?

Ono što je trenutno „fresh news“ u svetu društvenih mreža jeste pojava Explore Feed-a na Facebook-u. Nakon meseci i meseci testiranja, Explore Feed (Stranica Istražite) je konačno ugledao svetlost dana, na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo ljubitelja najpopularnije društvene mreže. Ideja Facebook-a za nastanak ovog novog tab-a krije se u želji da svi korisnici vide sadržaj stranica koje do sada nisu zapratili a prema njihovim dosadašnjim interesovanjima bi im mogao biti primamljiv.

Međutim, da li je zaista tako?

Gde je „stacioniran“ Explore Feed?

Novi tab se nalazi na Home stranici, u gornjem levom uglu, odmah ispod News Feed-a (Novosti).

Facebook je nekoliko meseci unazad (možda ste primetili, možda niste) na Home stranici promovisao Explore Feed. Ono što je primarna ideja Facebook-a sa ovom inovacijom jeste da omogući svojim korisnicima pristup novim sadržajima koji su u skladu sa njihovim interesovanjima. Ali, kao što je prethodno pomenuto, stvari stoje malo drugačije.

Šta u stvari vidimo na Explore Feed-u?

Tačno je da vidimo stranice koje nismo lajkovali ali potencijalno mogu biti stranice koje su u skladu sa našim interesovanjima. Međutim, pojavom novog tab-a, „filtrirane“ su i stranice koje uveliko pratimo – i one se nalaze u Explore Feed-u. Pitate se zašto je to tako? Sada na Home stranici može da se vidi sve ono što naši Facebook prijatelji objavljuju i ono što su oni lajkovali, bilo da su to neke stranice, fotografije njihovih prijatelja, ili događaji koje planiraju da posete. Naravno, vide se i sponzorisane objave. A ukoliko želite da vidite neki drugi sadržaj, obavezan je klik na Explore Feed.

Poslovne stranice na Facebook-u – šta nakon „lansiranja“ Explore Feed-a?

Da li će ova nova opcija značiti da će se sadržaj svih Facebook stranica nalaziti isključivo na Explore Feed-u? Ostaje da se vidi. Ukoliko to bude slučaj, kakve promene mogu da se očekuju na Facebook-u?

  • Veliki broj sponzorisanih objava. Ovo svakako može ići „na ruku“ Facebook-u, a možda je baš to i razlog za nastajanje Explore Feed-a.
  • Porast Facebook profila u odnosu na Facebook stranice. Budući da se sadržaj profilnih stranica i dalje vidi na Home stranici, postoji pretpostavka da će mnogi kreirati Facebook profile svog brenda, svojih proizvoda, svoje kompanije i slično. To nikako nije dobar potez jer Facebook može na vrlo jednostavan način da ukloni vaš novokreirani profil.
  • Probudiće se svest o značaju influence marketinga. To je potpuno legitiman marketing alat koji se odnosi na deljenje (share), lajkovanje i komentarisanje objava. To znači da bi se na ovaj način povećao značaj uticajnih ljudi koji su aktivni na Facebook-u koji bi delili sadržaj sa nekih stranica, što naravno zavisi od značaja i zanimljivosti sadržaja.

Da li će ova novina Facebook-a privući nove koristike i obradovati postojeće?

Ili... ipak neće?

Korisnici ove najpopularnije društvene mreže nisu oduševljeni ovom novom pojavom. Neki, čak, prognoziraju Facebook-u sudbinu kao MySpace-u. Živimo u svetu u kom su informacije od krucijalne važnosti ali isto tako, zahvaljujući modernim tehnologijama navikli smo da nam budu „na dohvat ruke“. Jeste da su sve željene informacije dostupne kroz klik ili dva uz Explore Feed, ali, mnogi se pitaju, naročito milenijalci i Z generacije, zašto je to Facebook-u trebalo, kad nas je privukao upravo svojom jednostavnošću?

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Kako će studija slučaja dugoročno poboljšati vaše poslovanje?

Kako će studija slučaja dugoročno poboljšati vaše poslovanje?

Redovne aktivnosti na društvenim mrežama učvršćuju poziciju brenda u online zajednici, omogućavaju korisnicima ili klijentima brže i lakše...
Šta smo naučili na DaFED#18?

Šta smo naučili na DaFED#18?

  "Sve je brend I jeste! Jer šta je brend? Brend je skup impresija koje žive u glavama ljudi."   Početak februara...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.