ApaOne blog!

SEO u 2014 godini: Kako da se pripremimo za izmene Google algoritma u predstojećoj godini?

21
feb
2014
SEO u 2014 godini: Kako da se pripremimo za izmene Google algoritma u predstojećoj godini?

Izašli smo iz godine u kojoj smo imali dosta izmena u oblasti Google algoritma. Glavnu ulogu u ovim izmenama dobio je Hummingbird, tj Kolibri koji je (iako mala ptica) uneo velike izmene bitne za pozicioniranje na ovom pretraživaču. 

Pojavili su se brojni naslovi koji su predviđali da je SEO mrtav i da ta profesija polako odlazi u istoriju. 

U realnosti, stvari nisu tako crne. Google je samo preduzeo anti-spam mere koje su promenile smer kretanja SEO strategija. 

Istovremeno, potreba za online prisustvom je jača nego ikada i ona će u budućnosti još više rasti, a to povlači i činjenicu da je konkurencija u svakoj oblasti sve jača. Ulaganje u internet marketing ima veliki potencijal za povraćaj uloženih sredstava u odnosu na ostale promotivne aktivnosti. Zato su SEO eksperti sada prinuđeni da promene način rada i da se prilagode Hummingbird izmenama, kako bi internet prisustvo neke kompanije postiglo zadate ciljeve. 

Za postizanje uspeha potrebno je misliti unapred i napraviti prave korake u kreiranju online marketing strategije.

Pažljivo kreirajte korake u Vašoj SEO strategiji

 

Sve što smo radili u 2013. godini i dalje je važeće, samo mora biti pojačano!

Ovo se ne odnosi na 'veštačko' postavljanje linkova, već na povećanje kvaliteta sadržaja koji pružamo korisnicima. Takođe, potrebno je povećanje aktivnosti na društvenim mrežama (posebno Google+) i jačanje autoriteta!  

Sadržaj je i dalje apsolutni kralj - Content is the king!

Iz perspektive pozicioniranja, Google će obraćati pažnju na kompanije koje ulažu u sadržaj relevantan za korisnike. To su napori koje Google prepoznaje i vrednuje pri pozicioniranju.

Dobra content strategija trebala bi da sadrži:

  • Redovno postovanje relevantnog sadržaja za ciljnu grupu kojoj se obraćamo
  • Deljenje sadržaja putem društvenih mreža i interakcija sa fanovima
  • Jasni znaci da je naš sajt 'živ' i da raste
  • Povećanje autoriteta u oblasti poslovanja

Ukoliko je već prisutna marketing strategija ovog tipa, potrebno je pojačati, a ako se do sada niste bavili ovim poljem, neophodno je da odmah počnete.

Content is the king

 

Društvene mreže kao jedan od glavnih aktera u pozicioniranju

Nastup na društvenim mrežama ima značajnu ulogu u jačanju brenda već nekoliko godina. Prvo smo bili svedoci rasta Facebook-a i Twitter-a, a potom su se pojavile i mreže poput Pinteresta i Instagrama koje akcenat stavljaju na vizuelni identitet. Kada su u pitanju ove mreže, nije više dovoljno samo biti aktivan na njima. Neophodno je kreirati autorske slike/fotografije, i po mogućstvu, slike sa prepoznatljivim obeležjem kompanije.

Drustvene mreze u 2014

Maksimalno koristite prepoznatljivo obeležje Vaše kompanije

 

Iz nedavnog istraživanja koje je sproveo The Content Marketing Institute najbolje rezultate daje odgovarajući izbor društvenih mreža, a ne korišćenje svih odjednom.

Pored toga, neophodno je: 

  • da društvene mreže shvatimo ozbiljno i da se na njima izgrade snažni profili, dobar sadržaj i interakcija 
  • sadržaj sa sajtova treba lako da se šeruje na društvene mreže koje smo izabrali 

Investirajte u Google+

U cilju jačanja sveukupnog nastupa na društvenim mrežama, apsolutno je neophodno da uložite u Vaše prisustvo na Google+.

Prema Mozovim istraživanjima faktora koji utiču na rankiranje, Google+ igra jednu od najvažnijih uloga. 

'Mobilni SEO'

Pametni telefoni i tableti sve su češće u upotrebi, pa se i pretraga polako prenosi na ove uređaje. Očekuje se da će ova promena početi drastično da se primećuje u 2014. godini. Stoga, ukoliko imate sajt, što pre ga prilagodite mobilnom uređajima, jer će to u velikoj meri uticati na pozicioniranje.

SEO za mobilne telefone

Ako Vaš sajt nije prilagođen mobilnim uređajima, to je kao da ga i nemate!

 

Dug sadržaj protiv kratkog sadržaja

Šta je bolje, mnogo ili malo sadržaja? Odgovor zavisi od toga ko kreira taj sadržaj, kome je namenjen, o čemu se radi, u kom je kontekstu i šta za Vas znači 'bolji sadržaj'.

Nažalost, ovde ne postoji formula primenjiva na sve podjednako. Nekada smo popunjavali sajtove dugim tekstovima kako bismo ubacili ključne reči, ali sada imamo korisnike koji neće hteti da preko mobilnog telefona čitaju tekst od 2000 reči.

Za sada, na SEO ekspertima je da donesu odluku koji i kakav tekst treba da se nađe na određenim stranicama, kao i da taj tekst bude prilagođen mobilnim verzijama. 

Reklamiranje i PPC (Pay per click) imaju malo izmenjen odnos

Google nam je onemogućio da pristupimo detaljnim analizama na osnovu ključnih reči u pozicioniranju na Google. Ali, podaci vezani za ključne reči i dalje su dostupni za one koji koriste Google platformu za reklamiranje i PPC. SEO stručnjaci 'prinuđeni' su da ulažu u PPC iz prostog razloga: tako dobijamo pristup ključnim rečima koje utiču na pozicioniranje našeg sajta.  

PPC i reklamiranje

Pristup ključnim rečima? 

Gostujući blogeri ostaju deo dobre SEO strategije, ali oprezno!

Gostujući tekstovi ostaju važan deo strategije, ali je neohodno voditi računa o nekoliko stvari: sadržaj mora biti kvalitetan, namenjen i koristan čitaocima, treba izbegavati spamerske sajtove koji mogu doneti suprotan efekat od očekivanog.

Gostujući blogeri

-'Mogu li da ubacim link...'

-'Ne!' 

Zaključak

Prošla godina je bila puna promena u SEO industriji, a predstojeća će nam tek doneti nove promene. No, ukoliko se osvrnemo unazad, jasno ćemo videti u kom smeru se ove promene razvijaju. Dok god se držimo kvaliteta i nekoliko prioritetnih elemenata koji se najviše menjaju, videćemo koji su nam koraci neophodni za organsko pozicioniranje u 2014. godini.

SEO in 2014

Borba može da počne! 

Kakvo je Vaše mišljenje o promenama koje nas očekuju u ovoj godini?


Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Marketing u turizmu

Marketing u turizmu

Da je baviti se marketingom lako, marketingom bi se bavio svako! Nije lako ali marketing je nužan,...
Facebook i Web sajt Reviews – lična karta vašeg poslovanja

Facebook i Web sajt Reviews – lična karta vašeg poslovanja

Sećate se kako su se nekada prenosili utisci o nekom proizvodu ili usluzi?Bilo da ste zadovoljni...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.