ApaOne blog!

Turizam iz ugla web razvoja

09
okt
2017
Turizam iz ugla web razvoja

Turizam je privredna grana koja mnogo lakše od ostalih otvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i povećanja izvoza. Takođe, turizam kao takav ima veliki uticaj i na srodne privredne delatnosti, odnosno poljoprivredu, trgovinu, saobraćaj i građevinarstvo i da doprinosi ekonomskom oporavku i razvoju jedne zemlje.

Iz ugla web razvoja i marketinga, turizam je svet koji nudi milion mogućnosti za kreativnost, razvoj i unapređenja... Nakon većeg broja kreiranih prezentacija sa ovom temom, vreme je i da prenesemo neke svoje zaključke do kojih smo došli u svom radu:

Čist i pregledan dizajn

S obzirom na to da su ciljana grupa posetioci stvarno različitih uzrasnih doba, govornih područja, nivoa obrazovanja, posebno je bitan pregledan i jednostavan dizajn sa jasnom strukturom web sajta. Sve najbitnije stvari moraju biti istaknute na početnoj strani, kao što su lokacija, ponuda, lepe i pregledne fotografije i osnovni kontakt podaci.

Ukoliko je u pitanju organizacija koja ima dešavanja koja su bitna, predlog je da se stavi neka vrsta kalendara sa satnicom takođe na početnu, kao na ovom primeru.

Sadržaj

Nekoliko godina unazad, Google posebno potencira kvalitetan sadržaj i na osnovu toga rangira rezultate pretrage. Ima i ostalih faktora, naravno, ali ako pišete kvalitetne i zanimljive tekstove, veća je verovatnoća da ćete se popeti na Google lestvici. Još ako sadržaj na vašem web sajtu bude toliko dobar da se drugi korisnici “pozivaju” na vaš tekst (linkom), eto još dodatnih “pet poena” za vas.


SEO optimizacija

Pod ovim mislim na tehničku stranu, OnSite optimizacije: H tagovi pravilno raspoređeni, slike sa ALT tagovima (opisima), robots.txt, Sitemap-a, “lepi” URL-ovi, Meta opisi, Open Graph za Facebook, 404 stranica za one koji su zalutali, ...
Lep i pregledan dizajn pravimo da bi se posetioci našeg web sajta lako i brzo snašli, imali prijatan “korisnički doživljaj”, a stranice optimizujemo kako bi isto to pripremili za Google Crawl-ere.


Ah, da. Tu su i ključne reči. Pažljivo treba ispratiti trendove pretrage i odlučiti koje su najrelevantnije za naš biznis.

Mala digresija, ali meni lično su jako drage 404 strane zbog svog originalnog dizajna: uz malo ideje, mogu postati baš pamtljive.

Mobilni uređaji

Svi znamo da su prenosni uređaji preuzeli primat u pretrazi na Internetu. Jedno istraživanje je pokazalo da korisnici provode prosečno 3 sata dnevno na svojim pametnim uređajima, što je mnogo više nego na desktop-u. Google je poslušao svoje korisnike i od nedavno aktivirao pretragu posebno prilagođenu mobilnim uređajima. To za vlasnike web sajta znači dve stvari:

1. Ako imaju web sajt koji nije “responsive”, došao je poslednji čas da ga unaprede. Google će ga izbegavati u rezultatima, kao nerelevantan sadržaj.
2. Ako se web sajt ne učita za 3 sekunde, prema istraživanjima, korisnik odustaje od stranice i odlazi. Što znači, dobro razmislite koje elemente postavljate na web sajt.

Originalnost

Da ne bi bili isti kao kojekakve prezentacije na Internetu, bitno je da postoji lični pečat. Da li će to biti slike ili forma samog sajta, na Vama je da odlučite.
Na primer, sajt Turističke Organizacije Apatin nema klasičnu podelu u meniju, već se deli na: ”Videti i iskusiti”, “Jesti i piti”, “Smeštaj”, i to se pokazalo kao zanimljivo posetiocima.

 

Budite kreatori nove marketinške ere u turizmu

Vratite se ovih nekoliko koraka unazad. Zapišite ih. Razmislite o njima. I ne zaboravite da budete drugačiji, originalniji. Turizam je takva delatnost da vam daje neiscrpne mogućnosti, tako da svu svoju kreativnost možete da usmerite na više strana – u izgled web sajta, u njegov sadržaj, marketinške kampanje. Stoga, ne časite ni časa.


Kategorija: Web razvoj

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Fin - prsten koji će promeniti način na koji funkcionišemo

Fin - prsten koji će promeniti način na koji funkcionišemo

Naziv Fin će vas možda asocirati na kraj ili zaključak, ali naprotiv. Fin je uređaj koji je u kratkom...
Google objavio novi SEO Starter Guide

Google objavio novi SEO Starter Guide

Google je objavio novu verziju SEO Starter Guide-a. Ukoliko do sada niste čuli, SEO Starter Guide...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.