ApaOne blog!

Marketing u turizmu

13
okt
2017
Marketing u turizmu

Da je baviti se marketingom lako, marketingom bi se bavio svako!

Nije lako ali marketing je nužan, bilo kojom delatnošću da se bavili. Toliko je sjajan, pruža pregršt mogućnosti da se dopre do krajnjeg potrošača, sve u cilju obostranog zadovoljstva. Ukoliko je kupac zadovoljan proizvodom ili uslugom, kreator upravo tog proizvoda ili usluge će profitirati. Ali da bi došlo do ostvarenja ovog cilja na relaciji proizvod/usluga-potrošač, neophodno je da sam potrošač čuje za ono što se nudi. Kao što je rečeno u prvim redovima ovog teksta, marketing je nužan ukoliko želite da se čuje za vas. Čime god da se bavili.

Mi ćemo danas da bavimo marketingom u oblasti turizma.

Tradicionalni marketing u turizmu pada u zaborav

Deljenje neizbrojivog broja letaka, unajmljivanje promotera, ogromni bilbordi po gradu... to sve pada u zaborav. Znate li zašto? Zato što je takav način oglašavanja deo tradicionalnog marketinga čiji je glavni nedostatak izostanak feedbacka. Letak je možda dodeljen potencijalnom korisniku usluga, ali kreator te iste usluge to ne može da zna. I verovatno nikada neće saznati. To je razlog broj 1. Razlog broj 2. – iziskuje materijalne troškove. Ono što je bilo u prošlosti, ostavite u prošlosti. Sada i u buduće. Potrebno je okrenuti se like-ovima, komentarima, tvitovima, share-ovima. U njima se krije uspeh marketinga.

Da ne bude zabune – kada pomenemo turizam, ne mislimo isključivo na turističke agencije nego na sve one objekte koji mogu biti interesantni turistima da posete u jednom gradu – bili to hoteli, ugostiteljski objekti, turističke organizacije i slično.

Ukoliko ne koristite društvene mreže, praktično i da ne postojite

Ovo je rečenica koju često upotrebljavaju velike pristalice društvenih mreža. Upotrebom društvenih mreža marketing je u 21. veku toliko evoluirao da nam pruža mogućnost za razvoj novih marketinških strategija. Ono što je važno, konstantno se menja – ako želimo da budemo najbolji u onome što radimo i da potencijalni korisnici naših usluga i proizvoda naprosto ne mogu bez nas, moramo da pratimo sve ono što online marketing donosi sa sobom iz dana u dan.

Zašto su društvene mreže važne za oblast turizma?

Da ne mudrujemo mnogo, da krenemo od prvog i najvažnijeg:

  1. SVI su na društvenim mrežama. Bila ciljna grupa mlađa ili starija populacija, nije neophodno mnogo da se mozga. Svi su tu, na jednom mestu. „Od sedam do 77“ je nešto što nas je vezivalo za „Politikin Zabavnik“, a danas nas to isto vezuje za društvene mreže.
  2. Targetiranje – Ukoliko se npr. promovišu destinacije za mlade, uz društvene mreže, naročito Facebook, lako se može doći do ciljane populacije. Facebook tačno omogućava da reklama stigne baš do mladih tako što je moguće označiti da se objava posebno plasira osobama npr. od 18 do 25 godina.



    3.Kreativnost – tradicionalni marketing je skupo naplaćivao kreativnost. Danas, svaka kreativna ideja daleko se čuje uz upotrebu socijalnih mreža, uz minimalna ulaganja. Nekada je moguće postići efekat i tako da sav budžet ostane u džepu ;) Primer je Turistička organizacija Apatin koja je organizovala gledanje finala Evropskog prvenstva u košarci na trgu u Apatinu uz objavu koja je privukla mnoge građane, a da objava čak nije bila sponzorisana.



    4. Niski materijalni troškovi – kao što je prethodno pomenuto – ukoliko se na primer bavite ugostiteljstvom, možete promovisati novo pivo, novi meni ili slično, ili pak, ukoliko se bavite hotelijerstvom, da promovišete svoj smeštaj. Na društvenim mrežama dovoljno je svega nekoliko evra da bi reklama stigla do ciljane publike. Naravno, što je veće ulaganje, veća je mogućnost da će reklamu videti veći broj ljudi.

Facebook – najbolji marketing alat

Ukoliko još uvek nemate nalog na Facebooku, nakon čitanja ovog teksta, nadamo se da će to biti prvo što ćete učiniti. Turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo su oblasti poslovanja koje su izuzetno vizuelne i nije potrebno mnogo razmišljana.

Imate turističku agenciju – delite fotografije i video snimke destinacija koje su u datom trenutku aktuelne ili su u last minute ponudama. Najbolje je predstaviti svoju uslugu tako da njeni korisnici ne mogu da joj odole.

Imate ugostiteljski objekat – pa, vi praktično možete sve! Uz ovu društvenu mrežu moć je u vašim rukama. Možete da prenesete atmosferu, izgled objekta, lojalne goste, hranu, piće i slično. Isto tako, ukoliko imate sajt ( što je takođe must have) možete da pišete blogove na razne teme, kao što to čini npr. Bermet Villa iz Sremskih Karlovaca.

Ono što je jako važno, pre svega ovoga, jeste da, napravite Facebook stranicu. Ne Facebook profil jer je to loš marketinški potez. Facebook stranicom bivate pristupačni svima, a to je ono što je ključno u poslovanju.

Sajt i optimizacija

Kao što je rečeno, turizam je takva oblast koju je vizuelno veoma jednostavno predstaviti. Zamislite da se bavite nekom delatnošću koju je teško vizuelno prikazati? Stoga, iskoristite svoju prednost i napravite sve što vam je neophodno za dobar marketing. Dobar i pregledan sajt, sa sjajnim dizajnom i koji se nalazi na samom vrhu Google pretrage. Kako uspeti u tome, pročitajte u tekstu Turizam iz ugla web razvoja.

Ne može da škodi - znači da koristi

Može samo da škodi poslovanju neprisutnost na društvenim mrežama. Stoga, brže bolje uposlite svoje dizajnere i community managere i već danas stvorite od svog poslovanja pravi brend na društvenim mrežama. 

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Zašto je poznavanje idealnog kupca ključno za marketing

Zašto je poznavanje idealnog kupca ključno za marketing

Pri izradi marketing plana, vlasnici brendova ili biznisa uglavnom najviše razmišljaju o...
Kupovina Facebook stranica sa velikim brojem fanova, da ili ne?

Kupovina Facebook stranica sa velikim brojem fanova, da ili ne?

Facebook stranice sa velikim brojem fanova često su mamac za one koji žele da podignu čitanost na sajtu ili blogu....

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.