ApaOne blog!

Mali biznis - kako da čuju za mene?

26
maj
2017
 Mali biznis - kako da čuju za mene?

Pronaći svoje mesto na onlajn tržištu danas - nije lak zadatak. Posebno za one koji se mogu svrstati u grupu "malih biznisa". To se najčešće odnosi na one koji pružaju određene usluge, dakle one koji se ne bave masovnom proizvodnjom. Da li treba odustati? Nikako.

Ko sam ja?

Pitanje koje nas prati tokom života lako se da preneti i na polje koje se tiče posla. Definisanje često nije lako, ali je neophodno. Važno je utvrditi sa kakvim identitetom želimo da izađemo pred potencijalne korisnike naših usluga. U moru sličnih i istih ponuda, one koje su jasno profilisane, bolje prolaze.

Identitet je, dakle, ključna reč. Šta želim da pokažem? Nudim usluge šminkanja? Nudim usluge obuke šminkanja? Prodajem povrće? Prodajem organsko povrće? Promovišem zdrav život? Promovišem zdrav aktivan život? Biti jasan, biti precizan. To je korak ka uspehu.

Kako želim da izgledam?

Zapitajte se kakvu poruku vi šaljete svojom odećom i šta u kom trenutku želite da postignete. Postavljajući paralelu, vizuelni identitet druga je važna stavka, jer vam daje uniformnost i profesionalan izgled. Konkretno, kada govorimo o promociji na Fejsbuku, to se odnosi na profilnu fotografiju, naslovnu fotografiju, okvire za fotografije, koje bi bilo poželjno da su visokog kvaliteta.  Ako govorimo o sajtu, bitne su boje, font koji se koristi, simboli. Ukoliko je u pitanju video materijal, važan je kvalitet snimka, način kadriranja, muzika.

Važno je da vizual oslikava ono što želite da predstavite. Pronađite prepoznatljiv i upečatljiv znak, nešto što se neće utopiti u moru sličnih ponuda. Prisetite se stilizovanog prozora - sasvim dovoljno da vas podseti da je u pitanju Windows.

Šta želim da kažem?

U zavisnosti od onoga šta nudite, već imate kreiranu ciljnu grupu. Godine, pol, interesovanja. Raspitajte se kako bi trebalo da se obraćate kojoj ciljnoj grupi. Kroz šalu ili stručno? Sugerišući ili suptilno? Kratko ili mini pričama? Osetite šta se od vas očekuje, isprobavajte i pronađite najbolje rešenje.

S obzirom na to da se radi o malom biznisu, vrlo je verovatno da ćete naići na svoje verne pratioce. Komunicirajte sa njima, omogućite im da učestvuju na vašoj stranici, da ostavljaju komentare na sajtu, da kreiraju hešteg na Instagramu. Stvorite intimnu atmosferu i kreirajte zajedničku priču sa onima koji će vam omogućiti da proširite svoj posao.

Koliko će to sve da košta?

Ako hoćete nešto dobro - ne štedite. To naravno ne znači da bi trebalo da "rasipate" novac. Budite mudri. Ukoliko niste vešti, važno je da angažujete agenciju koja se bavi ovim poslom. Ona ima dizajnera, koji će u saradnji sa vama kreirati izgled. Tu je i osoba koja će biti zadužena za tekstove, odnosno postove na Fejsbuku, ali i blogove na sajtovima.  Sasvim dovoljno za početak. Ukoliko osetite da ste spremni  -  možete da zaplovite sami.

Poseban budžet odvojite za promocije, odnosno plaćene oglase. U početku će vam trebati oni da biste prikupili lajkove, a potom i oni koji se odnose na samu ponudu. Konstantno ulažite novac, jer on zasigurno donosi rezultate. Targetiranje određenih osoba usmerava pažnju ljudi koji su vam potrebni. Ne očekujte da će ista ponuda uvek imati isti odziv, jer je moguće da dođe do prezasićenja. Kombinujte, istražujte, budite avanturisti. Internet pruža mnogobrojne mogućnosti i igrajte se sa njim.

Za kraj nešto što nikako nije manje važno - budite realni. Postavite ciljeve kratkoročne i dugoročne. Analizirajte rezultate, uvidite svoje greške i ispravite ih. Ne koristite se uvek istim šablonom. Ispitujte svoju publiku, iznenađujte ih i nagrađujte. Stvorite brend, ali budite svesni da je za to potrebno vreme.

Foto: geralt / Pixabay

 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Zašto je Newsletter važan za vaše poslovanje?

Zašto je Newsletter važan za vaše poslovanje?

U digitalno doba, kada je online komunikacija broj jedan (kako u privatnom životu tako i u poslovnom), šta...
Kako da vodite Blog kompanije?

Kako da vodite Blog kompanije?

Nemate u meniju na svom web sajtu kategoriju bloga? Nećemo da kažemo da ovaj tekst nije za vas...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.