ApaOne blog!

Kako poboljšati bezbednost sajta i napredovati na lestvici Google rezultata

25
okt
2017
Kako poboljšati bezbednost  sajta i napredovati na lestvici Google  rezultata

Ovih dana sigurno ste na Internetu naišli na neki link, vest, objavu koja se odnosila na HTTPS, SSL sertifikate, Chrome podešavanja.... Ako ste među onima kojima nije bilo jasno o čemu se tu priča, ovaj tekst je baš za Vas.

HTTP predstavlja protokol za prenos hiperteksta. To je osnovni protokol, kojim se prenosi komanda serveru i kaže mu se koju stranu da pošalje klijentu.

Iako razlika između HTTP i HTTPS mnogima izgleda samo kao razlika u jednom slovu, ipak je u pitanju ogroman uticaj u radu web sajta.

HTTPS je način šifrovanja informacija koje šaljete između pretraživača i web servera korisnika. Zaduženje mu je to da štiti korisnike od napada Vašeg web sajta, kako bi njihovi podaci, uključujući tu i informacije o kreditnim karticama, bili sigurni.
Do nedavno, HTTPS se odnosio samo na web sajtove koji su sadržali poverljive informacije, ali od septembra 2017., Google je sertifikat uveo kao standard. Šta to znači za web sajt, kao i da li to utiče na poziciju na pretraživaču i kako, pročitajte u daljem tekstu.

Šta je SSL sertifikat?

Kada govorimo o sigurnosti nekog web sajta, uglavnom se prvo spomene SSL sertifikat. To je skup datoteka koje se dodaju na server kako bi postigli šifrovanu vezu između servera i pretraživača, a kada se instalira, to se pokazuje ikonicom katanca pored adrese web sajta.


Zašto je HTTPS bitan?

1. Google je rekao da se mora :) Jako značajna stvar: utiče na rangiranje u pretraživaču.

Trenutno, po novim standardima, tri stvari su OBAVEZNE:

1. Dobra mobilna verzija web sajta

2. Brzina učitavanja web sajta

3. Sigurnost korisničkih podataka na web sajtu (HTTPS)

 

2. Stavlja upozorenje pored URL adrese, što utiče na korisničko iskustvo. Niko neće kucati broj svoje kartice za plaćanje preko Interneta, ako ga pretraživač upozorava da njihovi podaci nisu sigurni.

Search gif

3. Više konverzija na sajtu

Kada korisnici vide crvene oznake, nešto jednostavno kao što je unos imena, e-pošte i telefonskog broja u osnovni oblik forme može uzrokovati uznemirenost i brigu za svoje podatke. I odlazak sa stranice.

4. Povećano poverenje kupaca

Evo nešto što nema veze sa tehničkom stranom, tj. sa Google - om. Makar ne direktne. Bitni su i posetioci našeg web sajta, jer ako ne zadobijemo njihovo poverenje, koje će se ogledati u kupovinama ili podacima na sajtu (šta nam je već cilj), “džaba” nam prva pozicija na Google.

5. Veći broj poseta na sajtu

Ovo nije zvanično obećanje, ali ako na Vašem web sajtu postoji sertifikat, Google će da Vas izdvaja od konkurencije kao relevantniji rezultat u pretrazi. Samim tim dobićete bolju poziciju i više poseta.
A korisnici će rađe i lakše raditi konverzije, tipa popunjavanje formi za kupovinu, naručivanje, prijavu na newsletter,...

Dakle, ukoliko ste još imali neke nedoumice, vreme je da ih prevaziđete i pređete na HTTPS. “Responsive” web sajt sigurno već imate, zar ne?


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

11 marketinških strategija za mala preduzeća i njihove Facebook stranice

11 marketinških strategija za mala preduzeća i njihove Facebook stranice

Izgradnja brenda na Facebooku zahteva od vas da razumete svoju publiku, koristite prave alate u pravo vreme i da konstantno...
Turizam iz ugla web razvoja

Turizam iz ugla web razvoja

Turizam je privredna grana koja mnogo lakše od ostalih otvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rasta bruto domaćeg...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.