ApaOne blog!

Kako Facebook učiniti prijatnijim i korisnijim

15
jan
2016
Kako Facebook učiniti prijatnijim i korisnijim

Često se govori o tome kako unaprediti poslovanje pomoću Fejsbuka, kako najbolje plasirati ponudu proizvoda ili usluga, kako baratati reklamama, kako održavati stranicu. Međutim malo ko govori o ovoj komunikaciji u suprotnom smeru, odnosno o položaju običnog korisnika koji poseduje lični Fejsbuk profil. Gde je on u svemu tome? Kakve on koristi ima?


Kakve koristi možemo imati posedovanjem profila?


•    Informacija o dragim ljudima - na veoma jednostavan način možemo da vidimo kako raste naš mali rođak koji živi na drugom kontinentu, kako je drugar iz vojske, kako je familija kod koje letujemo...

•    Informacije o drugim ljudima - možemo da vidimo šta preferira naš radni kolega ili nadređeni, šta radi naš poslovni konkurent, gde možemo upoznati određenu osobu.

•    Informacije o dešavanjima - nikakav poseban napor ne trebamo ulagati da bi videli koji bend nastupa u omiljenom pabu ili šta je novo na ponudi restorana u koji volimo da odemo.

•    Korisne informacije - na Fejsu možemo videti i šta je sve na sniženju po buticima, prodavnicama tehnike ili fizerskim salonima, ali i kako upakovati poklon ili kako najjednostavnije razdvojiti žumance i belance.

•    Stare informacije - postavljajući sadržaj na Fejsbuk i deleći fotografije i utiske mi ujedno vodimo i lični dnevnik. Na taj način nam se ostvaruje mogućnost da se veoma lako vratimo u prošlost i prisetimo lepih uspomena čiji smo trag ostavili na svom zidu.

•    Necenzurisane informacije- za razliku od medija koji su neretko pod kontrolom raznih interesnih grupa, Fejsbuk nudi mogućnost plasiranja necenzurisanih informacija, naravno, pod uslovom da su u skladu sa pravilima ove društvene mreže.


Puštanjem da sve navedene informacije dopiru do naše svesti mi zapravo prihvatamo činjenicu da smo učesnici virtuelnog sveta koji se odvija na društvenim mrežama. Istinitost i validnost svih ovih informacija su uvek upitne i veoma lako možemo da upadnemo u zamku manipulacije, ali sa druge strane bar možemo sami da učestvujemo u kreiranju našeg virtuelnog sveta. Na koji način:

1.    Izbor prijatelja: Algoritam Fejsbuka je tako podešen da će nam u najvećoj meri prikazivati objave prijatelja (a ne komercijalnih stranica). Zbog toga upravo prijatelji imaju najveći uticaj na informacije koje do nas dolaze. Među prijateljima imamo razne vrste korisnika, koji na različite načine doprinose našem utisku boravka na društvenim mrežama. Između ostalih ima korisnika koji retko govore a kažu mnogo, i nasuprot njima koji puno govore a ne kažu ništa. Mi imamo moć da ih selektujemo i da doziramo njihov uticaj na naše raspoloženje. Naravno, ne možemo uvek obrisati nekog samo iz razloga što nam je dosadan na Fejsbuku, ali lako možemo njegove objave za nas učiniti nevidljivim, bez da on to na bilo koji način zna. 

Isto tako osobe koje nam ulivaju optimizam, volju za aktivnosti, dobro raspoloženje ili nam donose smeh možemo favorizovati lajkovanjem, komentarisanjem, šerovanjem njihovih objava ili čak opcijom da nam za svaku njihovu objavu stigne posebna notifikacija.


2.    Izbor stranica: Postoji mnogo tipova stranica, kao što su stranice namenjene prezentaciji biznisa, humoru, umetnosti, znamenitim osobama, informacijama, nauci, savetima itd. Vremenom ćete imati sve više stranica iz različitih kategorija čiji ćete biti pratilac. Međutim neće vam se prikazivati sadržaj sa baš svih stranica, niti će on biti ravnomerno zastupljen. Od čega zavisi šta će vam se prikazivati? Pa zapravo u najvećoj meri od vas samih. Stranice čiji sadržaj najviše lajkujete, komentarišete, delite ili klikate na njega, pa čak se na njemu i najviše zadržavate skrolujući panel sa novostima, će vam se i najviše prikazivati. Nasuprot toga, stranice čiji sadržaj u potpunosti ignorišete vremenom će se sve manje i manje prikazivati, a ukoliko ga ne prate ni ostali fanovi stranice moguće je da će vam se i u potpunosti prestati prikazivati jer se ocenjuje kao neatraktivan.


Dakle izborom svojih prijatelja koje ćemo pratiti i izborom stranica mi samostalno definišemo konture svog virtuelnog sveta. Koliko god taj svet bio nestvaran i naizgled smešan, u smislu da ga lako kontrolišemo i da smo nezavisni od njega, on malo po malo ulazi u našu podsvest i utiče na naše stavove, razmišljanja i životne odluke, od onih najvažnijih do svakodnevnih malih izbora kakvim smo izloženi u prodavnici dok kupujemo žvake. Prema tome ne dozvolite da vam nasumično klikanje na sve što vam padne šaka kreira taj svet, već pažljivo sami selektujte i filtrirajte informacije koje će dolaziti do vas. I sa druge strane ukoliko vam se nešto zaista dopada, popravlja vam raspoloženje, drago vam je što vidite ili vam je prosto korisno, ne budite lenji da kliknete bar na lajk, jer će to značajno povećati šansu da vam se takav sadržaj ponovo prikaže.
 


Kategorija: Društvene mreže

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Šta je to on-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Šta je to on-page SEO i koji su njegovi ključni faktori

Uspeh u organskoj pretrazi danas zahteva optimizaciju za kombinaciju faktora koje pretraživači smatraju važnim - tehničkim,...
SEO optimizacija sadržaja – kako do organskog reach-a

SEO optimizacija sadržaja – kako do organskog reach-a

Ključne reči su osnov postojanja pretraživača; to su reči ili fraze koje koriste ljudi kada traže nešto na...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.