ApaOne blog!

Kako da vodite Blog kompanije?

24
nov
2017
Kako da vodite Blog kompanije?

Nemate u meniju na svom web sajtu kategoriju bloga? Nećemo da kažemo da ovaj tekst nije za vas jer upravo je vama i namenjen! Verovali ili ne, blogovi su ti koji donose najveći saobraćaj na vaš web sajt!

Tačno je da živimo u 21. veku, veku kada su nam informacije na dohvat ruke. Nekada ih je možda i previše. Ali to nužno ne znači da je potrebno ih stavimo na „stand by“ i zažmurimo na njih. Jer i dalje, informacija je u poslovanju nešto što je najskuplje.

Kada kažemo „nekada ih je možda i previše“ to znači da je u moru informacija bitno da se izdvojimo. Kvalitet naspram kvantiteta. Sažetost naspram opširnosti. Kratko, jednostavno i „u glavu“ naspram dugo i naširoko. Sa razlogom se kaže da je sadržaj kralj marketinga. Zato postoji tekst na našim web sajtovima, na slajderima, na društvenim mrežama. I taj sadržaj uvek mora da se ažurira. To nas dovodi do blogova.

Zašto je važno imati kompanijski blog?

  1. Pisanjem blogova pokazujete da ste eksperti u oblasti svog poslovanja
  2. Web sajt je konstantno ažuriran; nije statičan
  3. Više od 50% Internet korisnika pročita makar jedan blog mesečno
  4. Deo SEO strategije – pisanjem blogova postoji više šansi da se nađete na prvoj stranici Google-a prilikom pretrage
  5. Još jedno mesto više gde mogu da se koriste ključne reči poslovanja
  6. Čini da budete korak ispred konkurencije

Kako upravljati kompanijskim blogom?

  1. Definišite ciljeve

Krenite od kraja. Šta je ono što želite da postignete? Da se vaši tekstovi dele na ostalim društvenim platformama kako bi se povećala svest o brendu? Više prijava na Newsletter? Zapišite svoje ciljeve, tačnije ono što želite da postignete. Zatim razmislite o sadržaju i kako vaši blogovi mogu da izazovu „call to action“ efekat.

      2. Definišite svoju ciljnu grupu

Da bi se precizno definisala ciljna grupa, potrebno je odgovoriti na sledeća pitanja: Koju ciljnu grupu želimo da privučemo?, Koje su njihove potrebe?, Kakav sadržaj im najviše „zagolica maštu“?, Šta je posebno u našem poslovanju? i „Kako se naša stručnost poklapa sa potrebama naše ciljne grupe?“

      3. Strategija pisanja blogova

Koliko često želite da pišete blogove? Kakav bi bio sadržaj vaših blogova? Kalendar u ruke i razmislite koliko često želite da blogujete. Jednom nedeljno ili možda pak dva puta? Kada ste se odlučili za frenkvenciju pisanja, pređite na sadržaj. Da li želite da vaši blogovi budu realizovani kao „Kako da...“ vodiči? Ili možda da nudite rešenje za potencijalni problem? Ili da... da pišete studije slučaja? Ili sve to zajedno? Odlično! Pa šta je sledeći korak? Blogujte!

      4. Blogovanje

Ne postoji formula koju možemo da naučimo napamet i da se njome služimo svaki put kada želimo da pišemo blog. Ali postoje smernice koje će, kako istraživači kažu, važiti za „vjek i vjekova“:

  • Odlučite koju korist za vas ima blog post – odnosi se isključivo na „call to action“.

  • Zapitajte se, „Kako možemo da pomognemo?“ – cilj je uvek pomoći čitaocima bloga. Nikako sebe ne predstavljajte kao pukog prodavca, nego kao nekoga ko ima rešenje za probleme i upite potencijalnih čitalaca.

  • Krenite od efektnog lida – što manje karaktera a što efektnije! Postoje četiri tipa naslova koja su idealna za blogovanje: „Kako da...“(Kako da dostignete preko 500k pratilaca na Instagramu); Direktno pozivanje problema (Uporno pokušavate da budete na prvoj strani Google pretrage, ali vam ne polazi za rukom?); Ciljanje grupe potencijalnih klijenata (Samo za početnike sopstvenog biznisa); Direktno obećana dobit (5 načina da pametno koristite društvene mreže).

     5. SEO optimizacija

Naravno da je pokretanje bloga deo vaše marketing strategije. A ta strategija se odnosi na povećanje saobraćaja na vašem web sajtu. Predstavljamo nekoliko načina kako da blogove optimizujete:

  • Blogujte što češće – istraživanja su pokazala da ukoliko na web sajtu imate preko 50 blog tekstova, saobraćaj na web sajtu se dvostruko povećava!

  • Fotografije – tekst ukrasite vizuelnim identitetom. Vizuali su ti koji u značajnoj meri utiču na to da se link ka našem blogu nalazi na drugim web sajtovima.

  • Delite blogove na društvenim mrežama – deo offpage SEO strategije. Takođe, obavezno je da ispod vašeg blog teksta stoje ikonice koje posetiocima omogućuju jednostavno share-ovanje na društvene mreže.

  • Koristite ključne reči – ukoliko imate web sajt, sigurno da uveliko znate koje su ključne reči vaše kompanije. Koristite ih u blogovima! Naravno, u skladu sa temom.

Ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih odluka da blogujete, 2018. godina kuca na vrata. Korak po korak, i postanite pravi blogeri!


Kategorija: Aktuelnosti

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

Dobrodošli u svet iz našeg ugla

Dobrodošli u svet iz našeg ugla

Ideja o ovom blogu rodila se još davnih dana. Mislili smo, dogovarali se, kretali, ali nam se plan uvek nekako...
Donacije i dobrotvorne akcije – dobar glas daleko se čuje

Donacije i dobrotvorne akcije – dobar glas daleko se čuje

Kada se pomene dobrotvorna akcija ili prikupljanje donacija koja vam je prva asocijacija? Verovatno pomislite na jednu od...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.