ApaOne blog!

Da li digitalne reklame postaju prošlost?

04
dec
2014
Da li digitalne reklame postaju prošlost?

 

Kada Vas neko ne sluša, imate potrebu da to izgovorite glasnije. Što glasnije izgovarate, Vašem sagovorniku će biti sve dosadnije i neprijatnije. 

Tako je i u marketingu. Što vas više ignorišu, vi počinjete da vičete sve glasnije, dok ne obrate ponovo pažnju na vas. Ovo se dešava na razne načine:  page overtake banera, video oglasa na Youtube-u, sadržaja na aplikacijama i društvenim mrežama. Ovakav sistem oglašavanja dovodi do zasićenosti korisnika jer im postepeno dosađujemo.
 
Podizanje glasa nema poentu. Kada korisnicima dosade reklame, oni se prebacuju sa besplatnih na plaćene aplikacije, eliminišući sve buduće promocije. Korisnici plaćaju da bi ukolonili reklame.
 
Ovakav trend je počeo u Americi gde su korisnici TiVo-a mogli da gledaju program bez reklama, kasnije je kreirana aplikacija AdBlock, a sada je sve popularnija kupovina aplikacija da bi se izbegle reklame na njima. Ovakav odnos korisnika prema reklamama dovodi advertajzing u kriznu situaciju. Industrija bi mogla biti u potpunosti izbrisana ukoliko korisnici nastave ovako da se ponašaju, a marketari da ignorišu ovu činjenicu.
 
Marketing, kao industrija, ne želi da izgubi interakciju sa korisnicima. Marketari žele da korisnici uživaju u sadržaju koji mogu dobiti na besplatnim aplikacijama i da budu znatiželjni kada su u pitanju reklame.
 
Rešenje je jednostavno: marketari moraju da poštuju korisnike.
 
Poštujte odnos
 
Ako je tehnologija sredstvo sredstvo za advertajzing, krajnji cilj bi trebao da bude kreiranje emotivne veze. Potrebno je da marketari kreiraju reklame koje ljudi zaista žele da vide. Ignorisana reklama, je izgubljena reklama. Cilj je zainteresovati korisnike u sadržaj i povratiti njihovo poverenje.
 
Dakle, korisnici žele da se reklame nađu u kontekstu, kao informacija, a ne kao nešto što im se nameće. 
 
Postoje dva elementa za uspeh advertajzinga: pravo vreme i poziv
 
1.  Pravo vreme
 
Pravo vreme je prvi korak za kreiranje reklame koja će doprineti iskustvu korisnika. Da bi ovladali ovom veštinom, marketari moraju da se obraćaju korisnicima kada su oni najviše povezani sa sredstvom medija. Na primer, na TV-u, reklame se prikazuju u momentima kada je radnja filma ili serije najuzbudljivija. 
 
Na mobilnim aplikacijama, korisnici su najviše angažovani kada postignu nešto, npr. određeni nivo u igrici, završe trening u mobilnoj aplikaciji, postignu uspeh u zadatku u aplikaciji, itd. U momentima kada postignu nešto, korisnici su 40% uzbuđeniji. Ta uzbuđenost prevazilazi uzbuđenje zbog postignutog cilja u aplikaciji i prenosi se u realni život, gde god pogledaju sledeće, uključujući i reklame
 
Kada se u ovakvim trenucima pojavi reklama, korisnici je neće smatrati dosadnom, već će biti zahvalni na lojalnosti brenda što im se obraća u aplikaciji.
 
2. Poziv
 
Pokažite vrednost kada želite da dosegnete do korisnika.
 
Mobilni telefoni su najličnija sprava koju korisnici poseduju. Oni okupljaju profile na društvenim mrežama koji govore o interesima korisnika, uključuje indikatore raspoloženja, praćenje fitnes navika, hranu, finansije, šoping, korespodenciju, pa i uspomene na fotografijama. Telefon može da prikaže celu istoriju svog korisnika.
Iz tog razloga je neophodno da brendovi dodaju vrednost u životima korisnika. Kada korisnik koristi svoj telefon, on pokušava da zadovolji svoju potrebu, bilo da je to potreba za zabavom, informacijama, fitnesom, itd. Marketari mogu da dođu do ovih podataka sa telefona. Oni mogu da odrede pravi momenat kada je vreme da se predstave. Interakcija tada prerasta impresije i klikove. Advertajzing je poželjan ako on poboljšava život korisnika.
 
Nagrađivanje
 
Kada korisnik nešto postigne potrebno je da ga nagradite. Neka to ne budu kuponi i slično, dajte mu zaista na važnosti. neka se oseti posebnim. Govoreći korisniku da su zaradili ekskluzivnu nagradu, nudite mu rešenje njegovih problema, a time ga pretvarate u lojalnog korisnika.
 
Nije dovoljno da samo podsetite korisnike da postojite, morate da dokažete da ste vredni  njihove pažnje. Pretvorite reklame u razgovor, dajte im ljudski dodir, i vaša reklama će sigurno postići uspeh.

Ostavite komentar

Možda će vas zanimati i:

10 principa efektivnog web dizajna

10 principa efektivnog web dizajna

Na Internetu bi se izreka: „Lepota je u oku posmatrača“ prevodila kao „Efektivan web dizajn se ocenjuje prema korisnika web...
Novi (i pomalo starih) trendova u web dizajnu

Novi (i pomalo starih) trendova u web dizajnu

U svetu web dizajna konstantno smo izloženi novim trendovima. No, ima nekoliko koji se izdvajaju i...

Imate ideju?

Javite nam se da je zajedno ostvarimo.